Jätevesitutkimus paljastaa: Huumeiden käyttömäärät ovat kolminkertaistuneet vajaassa kymmenessä vuodessa

7:49
Mitä kaikkea jätevesiä tutkimalla voi saada selville? THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar kertoi asiasta MTV:n Uutisaamussa.

Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet vuodesta 2012. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksista.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa entisestään. THL:n jätevesitutkimusten tulosten perusteella amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa, ja käyttö on jatkanut kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin viime maaliskuussa mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Amfetamiinin käyttö yleistyi myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

– Amfetamiinin käytön voimakas kasvu väestötasolla näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumuksen kasvuna, THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar toteaa tiedotteessa.

Kokaiinin käyttö on tasaantunut

Kokaiinin käytön voimakas kasvu on tasaantunut parin viime vuoden aikana, ja useissa kaupungeissa havaittiin lievää käyttömäärän laskua vuoden takaisista huippulukemista. Kehitys on nähtävissä etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa.

Vuodesta 2012 kokaiinin käyttö on kuitenkin moninkertaistunut Suomessa. 

Kokaiinin käyttö painottuu yhä voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, kuten aiempinakin vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Tamperetta pohjoisemmassa 

Koronarajoituksillakin merkitystä

Ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa.

Kehittämispäällikkö Aino Kankaanpäänmukaan ekstaasin käytön vähenemiseen ja kokaiinin käytön tasaantumiseen on voinut mahdollisesti vaikuttaa paitsi huumeiden saatavuus myös kokoontumisrajoitukset ja iltaelämää koskevat rajoitukset.

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän. Metamfetamiinin käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017, jolloin se ylitti väliaikaisesti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät.

Huumeiden käyttö lisääntyy pääkaupunkiseudulla

Usean vuoden seuranta osoittaa, että huumetilanteen kehittymisessä on Suomessa alueellisia eroja. 

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja lähialueiden amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut seurannan alusta eli vuodesta 2012 tähän päivään. 

Vastaavana aikana esimerkiksi Turun ja Lahden seutujen huumeiden käyttömäärien kasvu on ollut vähäisempää.

Vaasassa ja Joensuussa huumeiden käyttömäärät ovat puolestaan laskeneet lähes aiempien vuosien tasolle. Näissä kaupungeissa havaittiin viime vuoden keväällä huumeiden käytön väliaikaista kasvua.

Tuoreimmat laajan kansallisen huumeiden jätevesiseurannan tulokset ovat marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen sekä lisäksi tämän vuoden maaliskuulta Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta. Tutkimuksen väestöpohja on noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja