Poliisi hoitaa päivittäin lukuisia itsemurhauhkatehtäviä – kohteena myös lapsia: "Voi olla, etteivät vanhemmat tiedä mitään"

Itsemurhauhkatehtävien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosien aikana, kerrotaan Itä-Uudenmaan poliisista. Tavanomaisen vuorokauden aikana poliisi hoitaa alueella 5–10 tällaista tehtävää.

– Tänä vuonna itsemurhauhkatehtäviä on ollut tähän mennessä meidän alueellamme jo 1500, joten koko vuoden määrä lähentelee kahta tuhatta, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista.

– Pari kuukautta sitten yleisjohtaja pani viestiä, että hän on ollut yhdeksän tuntia töissä ja siihen mennessä itsemurhauhkatehtäviä oli ollut jo yhdeksän, eli yksi jokaista tuntia kohden. Onhan se hurja määrä.

Valtaosa tehtävistä koskee aikuisia, mutta joukossa on myös jatkuvasti alaikäisiä. Lasten osuutta tehtävistä Huhtela ei osaa kertoa, sillä lukujen löytämiseksi tilastoja pitäisi penkoa käsin.

– Huomattavasti pienempi osa kuin aikuisia, Huhtela kuitenin arvioi.

– Aika ajoin esimerkiksi 13-vuotias lapsi on soittanut auttavaan puhelimeen tai laittanut jonkinlaisen huolta herättävän viestin sosiaaliseen mediaan. Kun poliisi saapuu paikalle, voi olla, etteivät vanhemmat tiedä tilanteesta yhtään mitään.

Pienellä joukolla menee entistä huonommin

Huhtelan mukaan itsemurhauhkatehtävien määrä on ollut nousussa useita vuosia, joten koronaa siitä ei voi syyttää. 

– Jonkinlainen ilmiö tämä on ja kertoo ihmisten pahoinvoinnista. Vaikka valtaosalla menee koko ajan paremmin, meillä on pieni joukko ihmisiä, joilla menee jatkuvasti huonommin ja tämä näkyy, Huhtela kuvailee.

Itä-Uudenmaan poliisissa oli kuukauden aikana 170 itsetuhoisuuteen liittyvää tehtävää – näin suomalaisten pahoinvointi näkyy poliisin työssä 7:47
Katso Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtelan haastattelu viime maaliskuulta.

Mielenterveyspalveluiden rapistuminen ei Huhtelan mukaan ole kasvattanut merkittävästi syrjäytyneiden joukkoa, mutta heidän ongelmiaan se on pahentanut.

– Heidän kanssaan poliisipartiot painivat päivästä toiseen. He ovat todella moniongelmaisia ja heillä on useimmiten sellaisia haasteita, jotka koskevat kaikkia muitakin viranomaisia, kuten ensihoitoa, sosiaali- ja kriisipäivystystä.

Ilmoituksia tehdään herkemmin

Osittain itsemurhauhkatehtävien lisääntyminen voi johtua myös siitä, että ihmisillä on aiempaa enemmän kanavia tuoda ilmi pahaa oloaan. 

– Varmasti sosiaalinen mediakin näyttelee tässä osaansa. Ihmiset ovat myös entistä valveutuneempia tämän asian kanssa ja tekevät hätäkeskukseen herkemmin ilmoituksen siitä, jos jollakin tutulla on ongelmia, Huhtela kertoo.

Huhtela muistuttaa, että hätäkeskus tekee ensikarsinnan ilmoituksista, joten koko itsemurhatehtävien kirjo ei välity poliisille. 

Poliisin rooli itsemurhatehtävissä määräytyy lain kautta. Kun ihminen on hädässä tai vaarassa, poliisin tehtävä on etsiä ja löytää hänet. 

Vasta kun henkilö on paikannettu, ensihoito saapuu paikalle.

– Usein henkilö löytyy omasta tai tuttujen asunnosta ja poliisilla on toimivalta mennä neljän seinän sisälle.

Aina poliisi ei ehdi paikalle ajoissa. Eivätkä kaikki itsensä surmaamista suunnittelevat anna ennakkovaroituksia.

Huhtelan mukaan itsemurhauhkatehtävissä joukossa on myös samoja henkilöitä, jotka pyörittelevät itsetuhoisia ajatuksia uudestaan ja uudestaan.

– Sitä suuremmalla syyllä poliisin pitäisi päästä paikalle nopeasti. Jos henkilö ei ole ehtinyt kolmella ensimmäisellä kerralla toteuttaa tekoaan, seuraavilla kerroilla alkaa olla jo todella kiire, Huhtela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat