Sipoolaisnainen yritti lavastaa miesystävänsä tapon itsemurhaksi – myös aiemman miesystävän kuolemassa erikoinen itsemurhaväite

Hurja syyte: Viisikymppinen nainen ampui miestään suuhun ja lavasti itsemurhan 2:24
Katso video: Näin käräjäoikeudessa puitiin tapausta.

Sipoolaisnainen yritti lavastaa miesystävänsä tapon itsemurhaksi. Nainen tuomittiin pitkään vankeuteen. 

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaan Nina Tellervo Schestihin miesystävänsä taposta ja ampuma-aserikoksesta 9 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli maaliskuussa 2022.

Henkirikos tapahtui edeltävän vuoden marraskuussa. Nainen ampui miesystäväänsä suuhun ja väitti sitten poliisille, että mies olisi tehnyt itsemurhan. Mies kuoli aivot lävistäneeseen luotiin välittömästi.

Käräjäoikeus katsoi, että tekotavan ja esitetyn näytön perusteella tapaturmaisen itsemurhan mahdollisuus on erittäin epätodennäköinen. 

Oikeus tarkasteli muun muassa todisteita veri- ja ruutisavujälkiin, luodin lentorataan sekä ampuma-aseen sijaintiin ja sen DNA-jälkiin liittyen.

Schestihin valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta veti valituksen pois viime metreillä, noin viikkoa ennen kuin asiaa oli määrä käsitellä hovioikeudessa.

Helsingin hovioikeus päätti 1. marraskuuta 2023, että käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Schestihin joutuu suorittamaan yhdelle uhrin sisaruksista 1900 euron kärsimyskorvauksen uhrin poismenosta.

Epäuskottava kertomus

Käräjillä pohdittiin, olisiko naisen kertomus itsemurhasta voinut pitää paikkaansa.

Käräjäoikeus katsoi, että ei voida pitää täysin mahdottomana sitä, että hyvin vahvassa humalatilassa oleva henkilö leikkisi aseella esimerkiksi venäläistä rulettia tiedostamatta aseen olevan ladattu. 

Oikeuden mukaan tästä ei ollut kuitenkaan tässä asiassa kysymys.

Käräjäoikeus ei pitänyt Schestihinin kertomusta tapahtumien kulusta uskottavana ottaen huomioon hänen kertomuksensa muuttuminen, kertomuksen yleinen epäloogisuus ja epäuskottavuus, hänen osittainen muistamattomuutensa sekä asiassa esitetty muu näyttö. 

Nainen muutti kertomustaan useamman kerran.

Aiempi miesystävä kuoli puukotuksessa – myös silloin kuultiin väite itsemurhasta

Huomionarvoista tapauksessa on, että nainen on aiemmin tuomittu vuonna 2008 tapahtuneesta puukotuksesta, jossa hänen silloinen avopuolisonsa kuoli veitseniskuun. Nainen sai tuomion törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Tapauksessa erikoinen yhtymäkohta nyt käsiteltyyn ampumatapaukseen on se, että myös silloin nainen oli vedonnut siihen, että mies oli tehnyt itsemurhaan. 

Myös tuolloin naisen kertomus oli muuttunut todisteiden puhuessa hänen kertomustaan vastaan.

– Vaikka suoraa konkreettista näyttöarvoa nyt kysymyksessä olevaan tapaukseen ei aiemmalla tuomiolla lähtökohtaisesti ole, aiempi tuomio on omiaan vahvistamaan sitä mahdollisuutta, että vastaaja on tässäkin tapauksessa esittänyt valheellisen itsemurhaväitteen kuolleesta puolisostaan, tuomiossa todettiin.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 29.3.2022 kello 21.57: Päivitetty tietoja naisen aiemmasta tuomiosta.

Juttua täydennetty 1.11.2023 kello 15.55: Tuomio jäi lainvoimaiseksi, kun Schestihin veti valituksensa pois hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat