Katso videoilta, kuinka hävyttömät nuoret tehtailivat rikoksia puukkoryöstöistä varkauksiin, joita esitettiin suorina lähetyksinä somessa

1:01
Katso videolta, miten törkeästi joukkio piirittää satunnaisen vastaantulijan ja vie tältä kuulokkeet ja korun.

Helsingissä ovat puhuttaneet paljon nuorten miesten porukoissa tekemät ryöstörikokset, joissa ikätovereilta on viety niin rahaa, viihde-elektroniikkaa kuin kalliita merkkivaatteita jopa teräasein uhaten.

Helsingin käräjäoikeus antoi lokakuun lopussa tuomion joukolle nuoria miehiä ja poikia, jotka olivat syyllistyneet erilaisiin samantyyppisiin rikoksiin. Osa tekijöistä syyllistyi useisiin rikoksiin. Mistään järjestäytyneestä jengistä kyse ei vaikuttanut olevan, vaikka osa henkilöistä ilmeisesti tunsikin toisensa.

Satunnaisesti valittuja uhreja

Osa teoista oli tekotavaltaan täysin häpeämättömiä ja tallentuivat osaltaan myös julkisilla paikoilla sijaitseviin valvontakameroihin.

Eräässä videolle tallentuneista tapauksista joukko oli tullut nuorta miestä tai poikaa vastaan Pitäjänmäen juna-aseman portaissa viime vuoden heinäkuussa. Yllättäen eräs joukkiosta oli yrittänyt ottaa uhrin kuulokkeet ja heistä kolme painoi tämän seinää vasten, vieden tältä ristikaulakorun ja päässä olleet parin sadan euron kuulokkeet. Teon lopuksi uhria lyötiin nyrkillä päähän. Tekijät tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä.

Toisessa videolle päätyneistä tapauksista on kyse hieman erilaisesta tapauksesta, sillä kyse oli väkivallaksi äityneestä sanailusta. Tapauksessa väkivallan uhriksi joutunut mies oli herjannut Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla ollutta nuorisoporukkaa näiden etnisen taustan ja oletetun vakaumuksen perusteella viime kesäkuussa. Kaksi seurueesta oli tämän johdosta pahoinpidellyt miestä – osan paikalla olleista pyrittyä hillitsemään tilannetta, osan seuratessa vierestä.

1:23
Katso videolta, miten pahoinpitelytapaus eteni.

Rikokset kohdistuvat ikätovereihin

Suuri osa tapauksista koski kuitenkin erilaisia ryöstöjä ja niiden yrityksiä. Suurehkossa porukassa kulkeneista nuorista joku tai jotkut saattoivat valita kohteeksi satunnaisen ohi kulkeneen ikätoverin, ja vaatia tältä väkivallan uhalla rahaa. Osa tekijöistä on alle 15-vuotiaita.

Joissain tapauksissa uhri tai uhrit saatettiin houkutella rikokselle sopivaan paikkaan. Tämän jälkeen heiltä vietiin rahaa, kännykkä, kuulokkeet, rahaa tai vaatteita, mahdollisesti nyrkkiraudalla tai teräaseella uhkaamalla. Lopuksi uhri saatetaan pahoinpidellä, jotta tämä ei uskaltaisi kertoa tapahtuneesta poliisille.

Merkkivaatekaupoista tuli ryöstö

Huomionarvoista on rikosten liittyminen erilaisiin merkkivaatteisiin ja niiden hankintaan. Vaatteita hankittiin rikoksilla esimerkiksi eteenpäin myytäväksi.

Eräässä tapauksista uhrit olivat sopineet arvokkaan, uutena noin 650 euron arvoisen MCM-merkkisen repun, AirPods-kuulokkeiden ja noin 350 euron Luis Vuitton -vyön myynnistä. Kauppatilanne muuttui kuitenkin ryöstöksi, kun ostajaehdokkaat eivät palauttaneetkaan katsomakseen otettuja tavaroita vaan pakenivat uhattuaan ensin toista uhreista päähän pukkaamisella ja lyömisellä.

Reppu oli sittemmin myyty eteenpän noin 200–300 euron hintaan. Vyö päätyi poliisiasemalle tekijän isän toimittamana.

"Voisin rullata tuon takin"

Toisessa tapauksessa kohteeksi päätyi arvokas takki, jonka seurue vei Helsingin Malminkartanon juna-asemalla.

– Koko homma lähti siitä, kun sanoin [kavereillemme] ollessamme junassa, että katso miten hieno takki. Sitten sanoin, että toi takki voisi olla mun, että voisin rullata (=ryöstää) ton takin siltä. Sen jälkeen [kaverit] oli, että rullataan vaan, rikoksesta tuomittu kertoi poliisin kuulusteluissa tuomion mukaan.

– Sen jälkeen, kun olin ottanut kaulasta kiinni, sanoin ”Riisu se takki!” Sen jalat alkoi tärisemään, ja sanoin uudestaan, anna se takki, jolloin se antoi sen mulle, mies kertoi.

Takki oli sittemmin myyty eteenpäin ja rahat jaettu. Takki kuitenkin palautettiin lopulta takaisin omistajalleen.

1:25

Katso videolta, miten Stockmannin takkivarkaus tapahtui.

Yli 1200 euron takkivarkaus livelähetyksenä yleisölle

Sarjassaan ehkä hävyttömin arvovaatteisiin liittyvä rikos oli tapaus, jossa parikymppinen mies oli vienyt Helsingin Stockmannilta Mocler-merkkisen toppatakin, jonka hinta oli 1245 euroa.

Mies oli rakentanut tapauksesta jonkinlaisen sometempauksen, ja oli etukäteen tiedottanut rikollisista suunnitelmistaan seuraajilleen ja kehottanut näitä seuraamaan tekoa reaaliajassa Instagramissa.

Miehen kuvaamalla videolla näkyy, miten hän pukee kalliin takin päälleen ja juoksee sen jälkeen ulos kauppakeskuksesta. Kun muutenkin rikoksiin sekaantunut mies myöhemmin otettiin kiinni, ei sinänsä ehjä takki ollut enää myyntikuntoinen voimakkaan parfyymin ja hien tuoksun vuoksi. Kangas oli myös raapiutunut naarmuille kohdasta, jossa takissa oli hälytin.

Käräjäoikeus totesi, että teon suunnitelmallisuus ja rikoksen tekemisen viihteellistäminen tekevät teosta tavallista moitittavamman. Mies sai varkaudesta ja muista rikoksista ehdollista vankeutta. Varas vaati, että jos hänet määrätään korvaamaan myyntikelvottomaksi mennyt takki, hänen tulisi saada vaate itselleen. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

Kovimmat tuomiot ehdottoman rajoilla

Tuomiossa jaettiin rangaistukset yhteensä noin kymmenelle henkilölle. Vakavimmat tekokokonaisuudet koskivat useita törkeitä ja perusmuotoisia ryöstöjä ja niiden yrityksiä, vähäisimmät kotirauhan rikkomista. Lähes kaikki olivat tehneet rikokset nuorena henkilönä ja usea oli tehnyt rikokset alaikäisenä. Kovin annettu tuomio oli 2 vuoden ehdollinen tuomio yhdistettynä 90 tunnin yhdyskuntapalveluun. Vähäisimmät oli sovitettavissa sakoin.

Nuorista moni tuomittiin valvontaan rikoskierteen jatkumisen estämiseksi.

0:59
Yksi miehistä tuomittiin myös pahoinpitelystä, jossa hän oli kuvitellut pahoinpitelevänsä yhdysvaltaisen rap-tähden. Rikos oli videoitu suoraan sosiaaliseen mediaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja