Rautjärven jouluista kirkkopaloa ei tutkita murhan yrityksinä, syynä löysä sidos kirkon ovet teljenneissä koronarajoitusnaruissa

4:45
Videolla joulukuista kuvaa Rautjärven palopaikoilta.

Joulupäivänä Rautjärvellä kirkon polttanut mies telkesi rakennuksen ovet mahdollisesti kirkossa koronarajoitusten aikana käytetyllä narulla, kertoo poliisi MTV Uutisille. Ohuen narun ja löysien sidosten takia poliisi ei tutki kymmenien ihmisten hengen vaarantamista murhan yrityksinä.

Poliisi tutkii tapahtumia törkeänä tuhotyönä. Jutun tutkinnanjohtaja Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo käyneensä neuvotteluja syyttäjän kanssa rikosnimikkeestä ja sen koventamisesta murhan yrityksiksi.

– Syyttäjä ei nähnyt tarpeelliseksi laajentaa rikosnimikettä. Nämä ovat oikeudellisia kysymyksiä, joista tehdään jatkuvasti rajanvetoa. Tässäkin tapauksessa olemme miettineet, että mikä on murhan yrityksen raja ja tahallisuuden aste, Tielinen selvittää.

Rautjärven vuonna 1881 rakennettu puukirkko sytytettiin palamaan kesken joulupäivän aamun jumalanpalveluksen puolitoista kuukautta sitten. Kirkossa oli tapahtumahetkellä 30–40 ihmistä.

Kirkko tuhoutui maan tasalle. Kaikki kirkossa olleet ehtivät ulos ajoissa, eikä palo aiheuttanut henkilövahinkoja

Tielinen sanoo, että kirkossa palon hetkellä olleet ihmiset olivat vakavassa vaarassa ja tilanteeseen liittyi myös jonkinlainen mahdollisuus, että joku heistä olisi loukkaantunut vakavasti tai kuollut.

– Mutta tässä on painanut esimerkiksi se seikka, että kirkon oviin sidottu naru oli ohutta, eikä sitä ollut sidottu kovin tiukalle. Se ei siis estänyt ihmisiä pääsemästä ulos, Tielinen sanoo.

Ovet teljettiin koronarajoitusnaruilla

Poliisin mukaan kirkon ovet teljettiin mahdollisesti koronarajoitusnaruilla, joita säilytettiin kirkon eteisessä.  Kyseessä on sama paikka, josta tuhoisa palo lähti liikkeelle.

Poliisin mukaan varmuutta narujen alkuperästä ei ole, koska narut paloivat puukirkon mukana.

– Valokuvien perusteella naru oli suhteellisen ohutta ja tavallista narua, jota myydään yleisesti marketeissa. Yksi mahdollisuus on, että naru on koronarajoitusten aikana kirkossa käytettyä narua, jolla on suljettu penkkirivejä, etteivät ihmiset istuisi liian lähellä toisiaan, Tielinen kertoo.

– Tätä olemme selvittäneet ja tämä on narun ulkonäön perusteella mahdollista. Emme kuitenkaan ole pystyneet varmistamaan asiaa, koska narut ovat palaneet.

Epäilty kävi kirkossa

Poliisi epäilee kirkon poltosta paikallista 77-vuotiasta miestä, joka tunnettiin erakkona.

– Epäillyn on täytynyt käydä kirkon sisällä ainakin sen verran, että hän on sytyttänyt palon. Käynnissä olleessa Jumalanpalveluksessa kukaan ei häntä muista nähneensä, Tielinen sanoo.

Parin tunnin kuluttua kirkkopalon alkamisesta miehen kotitilalla roihusivat kaikki rakennukset. Mies oli surmannut itsensä kotitilansa rakennusten lähistölle.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja