Mainos

Poliisi epäilee Emgoldexia pyramidihuijaukseksi

Keskusrikospoliisi epäilee Emgoldex-yhtiön harjoittaneen pyramidipeliä Suomessa.

Poliisi varoittaa, että yhtiön toimintaan osallistuvat saattavat joutua esitutkinnassa epäillyiksi rahankeräysrikoksesta.

Pyramidihuijauksessa on tarkoituksena kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin liittyneille.

Emgoldex-yhtiö on väittänyt tekevänsä kultakauppaa ja varastoivansa kultaa Saksassa, mutta poliisin mukaan kultavarastojen olemassaolosta ei ole saatu selvitystä.  

Emgoldexin Suomen toiminnan järjestäjästä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus, mutta häntä ei ole tavoitettu. Ainakaan toistaiseksi ketään suomalaisasiakasta ei epäillä rikoksesta.

Poliisi on kuullut Suomessa todistajana kymmenkuntaa ihmistä, jotka asuvat eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea. Osa heistä on sijoittanut rahojaan yhtiöön.

Tutkinnanjohtaja Erkki Rossin mukaan ei pystytä arvioimaan, kuinka paljon väkeä toiminnassa on ollut Suomessa mukana.

Kultaa uusista asiakkaista

Emgoldexin edustaja kertoi helmikuussa Ylen A-studiolle, että Emgoldexilla on noin 2000 suomalaista asiakasta. A-studio kävi alkuvuonna Helsingissä yhtiön tilaisuuksissa, joissa uusia asiakkaita tuoville luvattiin nopeasti tuhansien eurojen kultapalkkioita.

Keskusrikospoliisin mukaan yhtiön kotipaikka sijaitsee Dubaissa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Yhtiöllä on Saksassa virtuaalitoimisto, ja sihteerit vastaanottavat yhtiön nimissä puheluita ja postia.

Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikön Jouni Laihon mukaan Yhdysvalloissa sikäläinen valvontaviranomainen on selvittänyt yhtiön toimintaa ja pitänyt sitä kiellettynä pyramidipelinä. Suomessa keskusrikospoliisi aloitti tutkinnan viime keväänä poliisihallituksen pyynnöstä.

– Silloin kun tutkintapyyntö tehtiin, toiminta näytti kovaa vauhtia kasvavan. Nyt se on todennäköisesti jo hiipunut. Näille on tyypillistä, että parissa kolmessa viikossa mukaan saattaa liittyä tuhansia ihmisiä, Laiho kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.