Mainos

Poliisi seksirikossarjasta: Samankaltaisia tapauksia yhä enemmän – uhrit yhä nuorempia

Poliisi tiedotti tänään laajasta nuoriin, alaikäisiin tyttöihin kohdistuneesta seksuaalirikosten sarjasta. Tutkinnanjohtajan mukaan Helsingin poliisilla on tutkinnassa muita vastaavanlaisia juttuja.

Poliisi epäilee 31-vuotiaan helsinkiläismiehen käyttäneen hyväkseen kymmeniä alaikäisiä tyttöä vuosien 2007-2014 aikana. Uhreista nuorin oli kuusivuotias. Miehen epäillään ottaneen yhteyttä nuoriin useilla eri internetsivustoilla. Joidenkin uhrien kanssa mies oli harrastanut seksiä.

Näin teet netin pelisäännöt selväksi lapselle:

– Vanhemman ja lapsen kannattaa aluksi käyttää nettiä yhdessä ja tutustua eri sivustoihin

– Nettikäyttäytymisestä on hyvä keskustella avoimesti: Mitä netissä saattaa olla, ja mitä erilaisissa tilanteissa pitää tehdä? Pelisäännöt pitää tehdä selviksi.

– Lasta on hyvä muistuttaa, että 12-vuotiaaksi tytöksi esittäytyvä henkilö voi olla vaikka 38-vuotias mies. Nettituttuja ei saa koskaan tavata yksin.

– Seksuaalisuudesta kannattaa käydä avointa keskustelua ja puhua siitä, mikä on oikein ja väärin. Esimerkiksi Väestöliiton sivuilta löytyy tietoa ja tukea keskustelun pohjaksi.

– On syytä olla kiinnostunut lapsen tekemisistä. Jos ruokapöydässä kännykkä kiinnostaa lapsen kuulumisia enemmän, antaa se lapselle vahvan signaalin. Vanhemman on myös hyvä muistaa, että lapsi ei aina kerro totuutta.  

– Puhelimelle, tietokoneelle ja tabletille voi sopia aikataulut. Yöksi laitteet on hyvä laittaa parkkiin.

Lähde: STT

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharjun mukaan Helsingin poliisilla on tutkinnassa muita samankaltaisia juttuja.

– Vastaavat jutut lisääntyvät koko ajan ja uhrit ovat yhä nuorempia. Tässä kyseisessä tapauksessa uhrit ovat olleet tyttöjä, mutta yhtälailla pojat joutuvat netissä seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, tutkinnanjohtaja Koskenmäki-Karaharju toteaa.

Poliisin mukaan tapaukset tulevat ilmi yleensä vanhempien kautta.

– Valveutunut vanhempi on huomannut lapsensa viestimissä sellaista viestittelyä, jota ei sinne kuulu ja tuo sen poliisille esille. Yksittäisestä ilmoituksesta saattaa kasvaa todella iso rikoskokonaisuus, Koskenmäki-Karaharju sanoo.

Netissä saalistavalla usein lukuisia uhreja

Tutkinnanjohtajan mukaan on tyypillistä, että aikuisilla, jotka saalistavat netissä lapsia ja nuoria seksuaalisessa mielessä, on yleensä lukuisia uhreja.

Karaharju-Koskenmäki korostaa vanhempien vastuuta lasten netin käytössä. Asiallinen keskustelu internetin vaaroista sekä seksuaalisuudesta ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta lapsi ei altistuisi netissä seksuaaliselle hyväksikäytölle.

– Lapsen kanssa tulisi pitää avoin yhteys, jotta lapsi kokee voivansa kertoa vanhemmille, jos netissä joku yrittää lähestyä tai pyytää esimerkiksi alastonkuvaa. Pedofiili tietää, miten lapsi ajattelee ja miten lapsi on koukutettavissa. Jos vanhemmille selviää tällainen, tulee ottaa suoraan yhteys poliisiin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.