Keskisuomalaismiehellä jopa 200 lapsiuhria – hyväksikäytettyjen vanhemmille tärkeä muistutus: "Syyllisyys ja häpeä kuuluvat tekijälle"

Kysy lapseltasi säännöllisesti somekuulumiset 8:34
Suojellaan lapsia ry:n toiminnanjohtajan ja erityisasiantuntijan mukaan lapselta olisi hyvä kysyä säännöllisesti somekuulumisia.

Suojellaan lapsia ry:n asiantuntija muistuttaa, että vanhempien on syytä olla läsnä lastensa digiarjessa.

Sisä-Suomen poliisi kertoi eilen epäilevänsä nuorta keskisuomalaista miestä yli viidestäkymmenestä sosiaalisessa mediassa tehdystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisin arvion mukaan uhreja saattaa olla jopa 200. Tähän mennessä heistä on tunnistettu 53. Uhrit ovat olleet nuoria, noin kymmenvuotiaita. Nuorin tunnistettu uhri on 8-vuotias.

– Poliisi sai rikosepäillystä tiedon, kun eräs vanhempi löysi 9-vuotiaan lapsensa puhelimesta epäilyttävän keskustelun. Lapselta oli kysytty kuvaa, jossa hän esiintyisi ilman paitaa, Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Saara Asmundela kertoi MTV:n Uutisaamussa.

Epäilty mies oli poliisin mukaan esiintynyt alakouluikäisenä lapsena.

– Huhtikuussa tehtiin kotietsintä ja kiinniotto.

Epäillyn kotoa löytyi noin 2000 videota lapsista.

– (Uhrit ovat) huomattavan pieniä lapsia. Uhrien lukumäärä on myös omalla urallani poikkeuksellinen. Näin monta lasta on saatu materiaalia lähettämään, Asmundela kertoo.

Vanhemmat syyllistävät itseään

Poliisia ihmetyttää, että vyyhdin tiimoilta on tehty ainoastaan yksi rikosilmoitus. Rikoskomisario Asmundela kuitenkin muistuttaa, että aikuisten seksuaalinen viestittely lapsille jää  usein pimentoon niin poliisilta kuin vanhemmiltakin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Millaisia haavoja lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö jättää? – Mikaela Blomqvist-Lyytikäisen matka hyväksikäytön uhrista nuortenpsykiatriksi 9:26
Millaisia haavoja lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö jättää? – Mikaela Blomqvist-Lyytikäisen matka hyväksikäytön uhrista nuortenpsykiatriksi.

Jos teko selviää, niin vanhemmat syyllistävät usein itseään, kertoo Suojellaan lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

– Jos oma lapsi joutuu seksuaaliväkivallan kohteeksi, niin vanhempien syyllisyys ja häpeä on valtava. Miten tämän olisi voinut estää? hän sanoo.

– Kaikkien vanhempien tulee muistaa, että syyllisyys ja häpeä kuuluvat tekijälle. Apua ja tukea kannattaa hakea, ja poliisille ehdottomasti ilmoittaa, Vaaranen-Valkonen jatkaa.

Keskustelu aloitettava positiivisen kautta

Suojellaan Lapsia ry:n Vaaranen-Valkonen korostaa, että lasten kanssa pitäisi keskustella netin käytöstä varhaisista vuosista lähtien.

Keskustelua ei kuitenkaan kannata aloittaa urkkimalla ikävistä asioista ja luennoimalla mahdollisista vaaroista.

– Nyt kun rajut otsikot seksuaalirikoksista lapsia kohtaan taas nousevat, niin on valtavan tärkeää, että lähdetään mukavista ja kivoista asioista liikkeelle. 

Lapselta voi vaikka kysyä, mitä hän tykkää netissä tehdä.

– Se on kuin liikennekasvatus tai meriturvallisuus. Myös kuvakaappauksen ottamisen harjoittelu on tärkeää. Se on todiste poliisille. Lapsen on helpompi näyttää kuvakaappaus kuin kertoa, mitä on nähnyt.

Ikärajoista joustetaan Vaaranen-Valkosen mukaan nykyään tarpeettoman paljon.

– Meillä on aika villi länsi. Ennen ikärajoista pidettiin kiinni, nyt ne ovat vähän päässeet unohtumaan. Niitä tulee noudattaa.

Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö 2:29
Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Suojellaan Lapsia -järjestö.

Oikaisu 2.8. klo 17.39: Nina Vaaranen-Valkonen on Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija eikä Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat