Mainos

Pol Pot ei kadu Kambodzhan joukkomurhia

Kambodzhalaisen sissijärjestön Punaisten khmerien entinen johtaja Pol Pot ei tunne katumusta valtakaudellaan toimeenpantujen joukkomurhien vuoksi. Pol Pot kertoo ajatuksistaan Hongkongissa ilmestyvän Far Eastern Economic Review -lehden haastattelussa, joka on tiettävästi hänen ensimmäinen haastattelunsa 18 vuoteen.

Pol Pot myönsi toimittaja Nate Thayerille, että sissit "tekivät virheitä" valtakaudellaan 1975-79, jolloin historioitsijoiden mukaan yli miljoona kambodzhalaista menehtyi nälkään ja julmuuksiin. Pol Potin mukaan Vietnam pakotti sissit ylilyönteihin.
-Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta. Olihan meidän puolustettava itseämme. Vietnamilaiset halusivat murhata minut, koska he tiesivät, että ilman minua he voisivat helposti nielaista Kambodzhan. Vietnamilaiset tunkeutuivat Kambodzhaan vuonna 1979 ja päättivät Punaisten khmerien verisen valtakauden. Punaiset khmerit syyttävät yhä Vietnamia vihamielisistä aikeista Kambodzhaa kohtaan. Heidän mukaansa Kambodzhassa nykyisin valtaa pitävä toinen pääministeri Hun Sen on Vietnamin käskyläinen.

"Omatuntoni on puhdas"

-Minä tulin taistelemaan, en surmaamaan ihmisiä. Voitte katsoa minua jopa nyt. Olenko minä julma ihminen? Omatuntoni on puhdas, 72-vuotias Pol Pot totesi haastattelussa. Lehden mukaan entinen sissijohtaja vaikutti hyvin sairaalta, ehkä jopa kuolevalta.
-Khmerin kielessä on sanonta: kun ihminen on sekä hyvin sairas että melko vanha, on tehtävissä vain yksi asia ja se on kuoleminen, hän sanoi.

Pol Pot myös kiisti Punaisten khmerien pahamaineisen Tuol Slengin pidätyskeskuksen S-21:n lainkaan olleen olemassa Phnom Penhissä. Hänen mukaansa se oli vain Vietnamin propagandaluomus. Historiantutkijoiden mukaan noin 16 000 valtionvastaisesta toiminnasta syytettyä ihmistä joutui leiriin. Seitsemän selvisi hengissä. Pol Pot syytti vietnamilaisia agentteja suurimmasta osasta hallintonsa aikaisia joukkosurmia. Hänestä on lisäksi liioiteltua sanoa, että miljoonia olisi kuollut.

"Rikoksia ihmiskuntaa vastaan"

Sissijärjestön johtoon kesällä noussut pelätty yksijalkainen sotilaskomentaja Ta Mok kuitenkin torjui erillisessä haastattelussa Pol Potin vakuuttelut syyttömyydestään.
-On selvää, että hän on syyllistynyt rikoksiin ihmiskuntaa vastaan. En yhdy amerikkalaisten arvioihin, että miljoonia olisi kuollut. Satojatuhansia kyllä, Ta Mok sanoi. Ta Mok ansaitsi Pol Potin hallituskaudella lempinimen "Teurastaja", koska hän toteutti johtajansa määräämiä puhdistuksia niin innokkaasti.

Pol Pot johti Punaisia khmerejä 37 vuotta viime heinäkuuhun saakka. Tuolloin osa hänen omista seuraajistaan pidätti hänet. Pol Pot tuomittiin sissien tukikohdassa Anlong Vengissä järjestetyssä näytösoikeudenkäynnissä elinkautiseen kotiarestiin. Hän kertoi lehdelle viettävänsä aikansa pääosin vuoteenomana majassa, jossa hän kärsii arestiaan. Seuranaan hänellä on vaimonsa ja 12-vuotias tyttärensä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.