Poistetaanko tämä veroetu asuntoja omistavilta suomalaisilta? Kansanedustaja pitää mallia "vääristävänä ja epäoikeudenmukaisena"

Asuntokauppa käy normaalisti koronasta huolimatta – paras tilanne tutuissa kasvukeskuksissa 1:49
Korona ei ole vaikuttanut asuntokauppaan – paras tilanne tutuissa kasvukeskuksissa. Katso lisää tästä!

Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä ehdotetaan lainmuutosta, jonka perusteella rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista.

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että selvitämme mahdollisuutta rajoittaa oikeutta vähentää yhtiölainan lyhennyksen osuus vuokratuotosta. Tätä asiaa on nyt alustavasti selvitetty, ja selvityksessä on päädytty esittämään yhtä mahdollista mallia rajoittaa vuokratuotoista vähennettäviä kuluja. Olen pyytänyt virkamiehiä arvioimaan vielä muita vaihtoehtoja muun muassa siltä kannalta, mikä olisi eri sijoitusmuotojen neutraali kohtelu huomioon ottaen paras tapa puuttua asiaan, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) kertoo Talouselämälle.

Vanhasen mukaan veroselvitys liittyy laajempaan kokonaisuuteen kotitalouksien velkaantumisesta.

– Kotitalouksien velkaantumista arvioitiin laajasti työryhmässä, joka antoi raporttinsa viime vuoden loppupuolella. Ehdotettuja toimia ei ole ehditty koronan vuoksi arvioimaan tänä vuonna, mutta niihin on tarkoitus palata kevätpuolella.

Myös rahoitusvastikkeiden vähennyskelpoisuutta verotuksessa arvioidaan osana kokonaisuutta.

– Olen siis valmis edistämään sellaista kokonaisuutta, joka systemaattisesti hidastaa kotitalouksien velkaantumisen kasvua ja samalla hillitsee asumisen kustannusten nousua turvaten kuitenkin asuntotuotannon ja korjausrakentamisen jatkuvuuden. Muutokset on pyrittävä tekemään tavalla, joka ei tarpeettomasti sotke markkinoilla tehtäviä päätöksiä, Vanhanen kommentoi.

Kova isku rakentamiseen?

Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat vastustaa ministeriön selvityksessä ehdotettua muutosta.

– Jopa valtiovarainministeriön oma rakennusalan suhdanneryhmä on uusimmassa katsauksessaan todennut heikkenevässä suhdannetilanteessa olevan tärkeää, ettei asuntokysyntää heikennetä esimerkiksi veroratkaisuilla. Vaikka ehdotusta perustellaan makrovakaudella ja kotitalouksien velkaantumisen hillitsemisellä, kyse on todellisuudessa asuntosijoittajille esitetystä veronkiristyksestä, jolla aiheutettaisiin paljon sotkua asuntomarkkinoille, kertoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes tiedotteessa.

Muutoksella olisi vuokranantajien mukaan iso vaikutus sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Monissa uudiskohteissa juuri piensijoittajat käynnistävät hankkeen.

"Ajallinen veroetu"

Ministeriön selvityksen mukaan pääomavastikkeen nykyinen verokohtelu on sijoittajille "ajallinen veroetu", koska se voi vaikuttaa asunnon myynnin yhteydessä maksettavaan luovutusvoittoveroon.

– Asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa tuloutettu pääomavastike on kokonaisuudessaan vuokratulosta vähennyskelpoinen meno. Tämän seurauksena veronmaksu lykkääntyy pääomavastikkeen määrää vastaavan tulon osalta myöhemmäksi luovutusvoittoverotukseen.

Valtiovarainministeriön mukaan taloyhtiölainojen kasvamiseen liittyy useita riskejä ja epätoivottavia vaikutuksia, kun asuntosijoittajat käyttävät aiempaa suurempaa velkavipua uudiskohteissa. Taloyhtiölainojen kautta velkaantuneiden osakkaiden maksukyvyttömyys voi joissakin tilanteissa lisätä yhtiön muiden osakkaiden velkavastuita ilman, että nämä ovat varautuneet vastuiden kasvuun.

Kansanedustaja Peter Östman (kd) luonnehti joulukuun alussa nykyistä veromallia "asuntomarkkinoita vääristäväksi ja epäoikeudenmukaiseksi järjestelmäviaksi".

– Monissa uusissa asunto-osakeyhtiöissä velka-aste voi nykyään olla erittäin huomattava, jopa 80 prosenttia, Östman huomautti eduskunnan kyselytunnilla.

Lue myös:

    Uusimmat