Poikien ja tyttöjen todelliset erot: Tunnistatko lapsistasi nämä piirteet?

Pojat ovat poikia ja tytöt tyttöjä – mutta mikä heitä oikeasti erottaa?

Pojat ja tytöt ovat erilaisia, eikä kaikesta voi syyttää ympäristön ja kulttuurin vaikutuksia lapsen kehitykseen. Osa piirteistämme on nimittäin biologian sanelemaa.

Tunnistatko itsesi tai jälkikasvusi näistä eroista? Parenting.com kokosi poikien ja tyttöjen eroja, joita on tutkittu viime vuosien aikana.

Pojille ominaista on...

He pitävät liikkeestä

Cambridgen yliopiston psykologien mukaan pojat tykkäävät katsoa ennemmin mekaanista liikettä kuin liikkuvaa ihmistä. Psykologit antoivat vuoden ikäisille pojille vaihtoehtoina katsella puhuvia ihmisiä tai auton tuulilasinpyyhkimien liikettä. Pojat katselivat mieluummin pyyhkijöitä.

He liikkuvat itsekin enemmän

Pojat oppivat kävelemään todennäköisesti ennen tyttöjä – tytöt puolestaan alkavat usein puhua poikia ennen. Pojat yleensä myös kiemurtelevat, potkivat ja heiluvat enemmän kuin tytöt. Näistä syistä pojat päätyvät myös tyttöjä useammin jo pieninä lääkärin vastaanotolle pikkuvammojen takia.

He ovat tunteellisempia kuin luulet

Pojille on yleistä uskomusta vastoin toisinaan tyttöjä vaikeampaa rauhoittua kiukkukohtauksen jälkeen. Eräässä tutkimuksessa paljastui, että jopa puolen vuoden ikäiset taaperot peittelevät toisinaan tunteitaan. Tutkimuksessa selvisi, että vaikka saman ikäiset tytöt ja pojat näyttivät ulospäin rauhallisilta, saattoivat nimenomaan poikien sydämen syke ja hengitys olla selvästi tiheämpiä. Tämä viittaisi siihen, että pojat kokevat enemmän stressiä kuin mitä yleensä luullaan.

He rakastavat huomiota

Pojat tykkäävät esiintyä suurelle joukolle ihmisiä yksittäisten sijaan. Näin selvisi tutkimuksessa, jossa vastasyntyneille pojille annettiin vaihtoehdoiksi katsoa joko yhden ihmisen kasvoja tai kokonaista joukkoa ihmisiä.

He ovat pelottomia

On tutkittu, että pojat ilmaiset pelkoa myöhemmin kuin tytöt ja tekevät sitä myös harvemmin. Erään vanhemmilla teetetyn kyselyn mukaan poikien vanhemmat kertoivat havaitsevan tyttöjen vanhempia harvemmin lapsensa säikkyvän esimerkiksi kovia ääniä. Tätä on myös selvitetty kokeilulla, jossa äiti irvisti vuoden ikäiselle lapselle tämän lähestyessä lelujaan. Pojat eivät reagoineet äidin pelottavaan ilmeeseen, vaan jatkoivat matkaa lelunsa luokse. Tytöt sen sijaan hidastivat matkaansa huomattavasti.

Tytöille ominaista on...

He matkivat muita

Tyttölapset matkivat ja kopioivat muiden ihmisten ilmeitä ja liikkeitä jo vauvasta lähtien poikia herkemmin. Erään tutkimuksen mukaan tytöt kopioivat sormien liikkeitä huomattavasti poikia paremmin. Taaperoikäisinä tytöt ovat kuitenkin parempia kopioimaan ilmeitä ja liikkeitä, mutta ovat yhtä hyviä matkimaan esimerkiksi autolla ajoa tai kukkien kastelua – eli toiminnoissa, jotka eivät liity ihmisiin.

He ovat parempia käsitöissä

Tytöt ovat jo aivan elämänsä alussa parempi hienoissa motorisissa liikkeissä. Tyttöjen motoriset taidot ovatkin tässä suhteessa poikia paremmat esikouluikäisiksi saakka. Tytöt oppivatkin poikia nopeammin käyttämään aterimia ja kirjoittamaan. Tyttöjen käsiala on myös poikia siistimpi.

He ovat parempia kuuntelijoita

Tytöt pitävät erään tutkimuksen mukaan poikia enemmän muiden ihmisten äänten kuuntelusta. Tytöt myös kuuntelevat mieluummin ihmisen puheääntä kuin muita ääniä. Tyttöjen huomio onkin mahdollista saada poikia helpommin puhumalla.

He ottavat enemmän katsekontaktia

Tytöt ottavat poikia useammin katsekontaktin. He myös pitävät poikia enemmän kasvojen katselusta, erityisesti naisten kasvojen. Tytöt ovat myös poikia taitavampia tulkitsemaan ihmisten kasvojenilmeitä. Jos tyttölapsi näkee jotain pelottavaa, hän katsoo nopeasti äitinsä kasvoja. Jos äidin ilme on iloinen, lapsikin rauhoittuu heti. Pojille ilmeiden tulkitseminen kestää kauemmin.

He oppivat puhumaan aikaisemmin

Ihmisten ilmeiden katselu ja puheen kuuntelu auttaa tyttöjä myös oppimaan puhumaan poikia nopeammin. Tytöt ymmärtävät puhetta myös ennen poikia, vaikkeivat vielä osaa puhua. Tytöt myös puhuvat enemmän taaperoikäisinä. Tytöt oppivat puhumaan keskimäärin 12 kuukauden ikäisinä, kun pojat sanovat ensimmäiset sanansa 13–14 kuukauden iässä. 16 kuukauden ikäisinä tytöt osaavat noin sata sanaa, kun pojat vain noin 30. Sanojen tuottaminen tasoittuu kuitenkin ja noin 2,5 vuoden ikäisinä sekä tyttöjen että poikien sanavarasto on yhtä suuri.

Video: Mitä vanhempien kannattaa tehdä lapsen raivotessa kaupassa?

Lue myös:

    Uusimmat