"Poikaystäväni täytyy ymmärtää minua, koska maksan hänelle siitä" – Kiinassa kannustavan kumppanin voi vuokrata netistä

Kiinalainen Robin, 19, viettää usein tuntikausia viestitellen poikaystävänsä kanssa. Poikaystävä jaksaa aina kannustaa Robinia ja kuunnella hänen huoliaan – maksaahan Robin hänelle jokaisesta viestittelykerrasta.

Robinin tsättikumppani on niin kutsuttu virtuaalipoikaystävä, maksullinen nettiseuralainen, joka on aina viestin tai puhelinsoiton päässä. Palvelussa ei ole kyse seksistä, vaan kumppanuudesta.

– Jos joku on halukas pitämään minulle seuraa ja juttelemaan, voin maksaa siitä, Robin kertoo.

Lompakon nyörejä löysäämällä saa jatkuvan valmiuden

Virtuaalipoikaystäviä on tarjolla muun muassa kiinalaisissa nettikaupoissa sekä suositussa WeChat-viestisovelluksessa. Hintahaitari on laaja: esimerkiksi puoli tuntia tekstailua maksaa tyypillisesti muutaman juanin (alle euron). Jos on valmis pulittamaan muutaman tuhat juania (joitakin satoja euroja) kuukaudessa, virtuaalipoikaystävän voi pitää jatkuvassa valmiudessa.

Robinille on tärkeää, ettei virtuaalipoikaystävä arvostele eikä tuomitse häntä.

– Jos olen erittäin stressaantunut, joku saattaisi ajatella, että valitan turhista asioista. Mutta virtuaalipoikaystävän täytyy ymmärtää minua, koska maksan hänelle siitä, hän sanoo.

Vaikka Robin on järjestelyynsä tyytyväinen, on ilmiö kuitenkin Kiinassa vielä sen verran uusi ja kummastustakin herättävä, ettei Robin halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

"Ajattelen, että olen hänen poikaystävänsä"

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat virtuaalipoikaystävät kertovat, että heidän tyypillinen asiakkaansa on parikymppinen, hyvin toimeentuleva urbaani sinkkunainen. Kiinan kaupungeissa monet keskiluokkaiset nuoret naiset keskittyvät uraansa eivätkä halua vielä vakavaa parisuhdetta tai perhettä.

22-vuotias Zhuansun Xu työskentelee päivät valuuttameklarina Pekingissä ja tsättäilee illat naisasiakkaidensa kanssa. Hän ottaa virtuaalipoikaystävän roolin tosissaan, mutta pitää sen erillään muusta elämästään.

– Kun olemme tekemisissä ajattelen, että olen oikeasti hänen poikaystävänsä ja mietin, miten voisin kohdella häntä hyvin. Mutta kun työt on hoidettu, en enää ajattele niin, Zhuansun selittää.

Keino kokeilla rakkautta ja parisuhdetta

Aiemmin avioituminen oli naisille selviö Kiinan patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Asiat kuitenkin muuttuvat hiljalleen, ja avioliittojen määrä on lähtenyt laskuun samaan aikaan kun naisten taloudellinen asema on parantunut.

Nanjingin yliopiston apulaisprofessori Chris K.K. Tan on tutkinut virtuaalipoikaystävä-ilmiötä. Hän kertoo, että vaikka materiaalisesti nuorilla kaupunkilaisnaisilla menee aiempia sukupolvia paremmin, monien elämä on ankaraa ja yksinäistä.

– Monien teinivuodet ovat menneet päntätessä yliopistojen pääsykokeisiin, eikä heille ole kehittynyt ihmissuhteita koulun ulkopuolella. Virtuaalipoikaystävät ovat heille keino kokeilla rakkautta ja parisuhdetta, Tan sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat