Pohjoisnavalle jääkiekko-ottelua puuhaava punakonelegenda pelasi pipolätkää Helsingissä vesisateessa – ylisti Jari Kurria: "Paras maailmassa"

Helsingissä Brahenkentällä nähtiin lauantaina legendaarinen Neuvostoliiton punakoneen puolustaja, kun 60-vuotias Vjatsheslav Fetisov laittoi hokkarit jalkaan hyvän asian puolesta. Stanley Cup-voittaja muisteli Jari Kurria ja kertoi Pohjoisnavalla järjestettävästä kiekko-ottelustaan.

Brahenkentällä pelattiin lauantaina Save Pond Hockey ry:n ottelu ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Vuonna 2015 perustettu järjestö haluaa säästää ulkojäät myös tulevaisuuden kiekkoilijanaluille.

Tapahtumasta ei tähtiä puuttunut, sillä lauantaiaamuna Brahenkentällä vesisateessa hokkarit jalkaan kiskoivat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, NHL-legenda Teppo Numminen ja pelaaja-uraltaan Lahden Pelicasin penkin taakse siirtynyt Ville Nieminen.

Save Pond Hockeyta vastaan pelasi Vjatsheslav Fetisovin joukkue The Last Game, jota edustivat muun muassa Jari Kurri ja Ossi Väänänen. Fetisov sai kutsun tapahtumaan itse Niinistöltä.

– Tapasin presidentin pari kuukautta sitten ja hän kutsui minut pelaamaan tänne. Tämä oli todella hauskaa. Olen pelannut monia pelejä Helsingissä, joten minulla on paljon muistoja täältä, entinen puolustaja kertoi MTV Urheilulle.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Fetisov lopetti pelaaja-uransa vuonna 1998 ja toimi vuosina 1998-2002 NHL-joukkue New Jersey Devilsin apuvalmentajana. Puolustaja kuitenkin pelasi kaudella 2009-2010 yhden KHL-ottelun kasvattiseura TsSKA Moskovan paidassa.

Paluu jäälle tuntui kelistä huolimatta hyvältä.

– Oli hienoa tulla takaisin tänne. Tämä toi mieleen lapsuuteni, jolloin luistelin koko päivän. Pelasin 5-vuotiaana ulkojäillä ja nautin vain pelistä.

– Oli hienoa luistella ja pelata. Mukavaa, että paikalla oli faneja.

Kiekkoa Pohjoisnavalla

Ottelun ilmastonmuutoksen vastainen teema on lähellä pelaajana kaksi ja valmentajana yhden Stanley Cupia voittaneen puolustajan sydäntä. Fetisov syntyi Moskovassa, jossa talvet ovat muuttuneet etenkin viime vuosina dramaattisesti.

– Aloimme pelaamaan ulkona lokakuussa ja joskus jatkoimme jopa huhtikuun puoliväliin asti. Nykyään on onnekas, jos pystyy pelaamaan ulkojäillä yhden kuukauden.

Punakonepuolustaja on YK:n ympäristöohjelman napa-alueiden hyvän tahdon lähettiläs ja The Last Game-hankkeen vetäjä. The Last Gamen tarkoitus on järjestää jääkiekko-ottelu Pohjoisnavalla huhtikuussa 2020.

– Haluan tehdä jotakin erilaista ja hankkia kuuluisimmat jääkiekkoilijat Pohjoisnavalle, jotta voin viestiä (ilmastonmuutoksesta) maailmalle. Olen saanut paljon tukea.

The Last Game kertoo nettisivuillaan aikovan hankkia miehiä ja naisia monesta eri maasta pelaamaan jääkiekkoa Pohjoisnavalle. Ottelua pidetään paikan viimeisenä, sillä jäätiköt sulavat ilmastonmuutoksen takia nopeasti.

Jari Kurri loi puolustajille ongelmia

Fetisovin jääkiekkomenestys oli valtavaa. Venäläinen voitti kaksi olympiakultaa, seitsemän maailmanmestaruutta, olympiahopean, MM-hopean, kolme MM-pronssia ja Canada Cupin.

Puolustaja voitti myös kaksi Stanley Cupia New Jersey Devilsissä keväällä 1997 ja 1998. Pyttyä nostettin New Jerseyssä myös vuotta myöhemmin, jolloin punakonepakki oli siirtynyt penkin taakse apuvalmentajaksi. 

Viimeisestä Stanley Cupista tulee kuluneeksi pian 20 vuotta, ja muistot lämmittävät yhä mieltä.

– Minulla oli olympiakultia, maailmanmestaruuksia ja Canada Cupin voitto. Se yksi kuitenkin puuttui. Olin voittaessani planeetan onnellisin mies. Se oli valtavaa.

Fetisov kehuu vanhoja pelikavereitaan niin maajoukkueessa kuin NHL:ssäkin. Lauantaina Helsingissä pelikaverina oli legendaarinen Jari Kurri.

Venäläinen muistaa suomalaisen olleen viheliäinen vastus.

– En valitettavasti pelannut ikinä hänen kanssaan samassa joukkueessa, mutta tajusin vielä kerran, kuinka hyvä pelaaja hän on. Paras maailmassa.

– Häntä vastaan ei ollut helppoa pelata. Hän oli todella kova vastustaja ja loi puolustajille ongelmia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja