Mainos

Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto Norénille

Kaikki kilpaan osallistuneet näytelmät esitellään Tampereella kansainvälisessä seminaarissa.

Ruotsalainen näytelmäkirjailija Lars Norén sai tämän vuoden pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon. Hänet palkittiin näytelmästään Kliniken (Klinikka).

Lars Norén on yksi Ruotsin nimekkäimmistä kansainvälisistä näytelmäkirjailijoista. Hänen tuotantoaan on myös esitetty suomalaisilla näyttämöillä.

Tunnustuksen jakaa Pohjoismainen teatteriunioni. Palkinto on 40000 markkaa. Se luovutetaan voittajalle Pohjoismaisen teatterikokouksen avajaisissa 11. elokuuta. Kokous pidetään Tampereen teatterikesän yhteydessä.

Perusteluissaan palkintolautakunta korostaa Norénin asemaa Ruotsin johtavana näytelmäkirjailijana Strindbergin jälkeen. Kun hänen tasoisensa taiteilija valitsee näkökulmakseen vähäosaisten kohtalot, se on yhteiskunnallisesti arvokas teko, sanoo palkintolautakunta. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat mielisairaalaan. Paitsi näytelmiä Lars Norénin (s. 1944) tuotantoon kuuluu myös runokokoelmia. Hän julkaisi esikoiskokoelmansa 19-vuotiaana vuonna 1963.

Kullakin pohjoismaalla oma ehdokas

Jokainen pohjoismaista asetti oman ehdokkaansa. Ehdokkaat valittiin vuosina 1996 ja 1997 kantaesitetyistä näytelmistä. Voittajan valitsi Pohjoismaisen teatteriunionin hallitus, jossa puhetta johtaa ohjaaja Raija-Sinikka Rantala.

Kaikki kilpaan osallistuneet näytelmät esitellään Tampereella kansainvälisessä seminaarissa. Kirjailijat myös itse kertovat tuotannostaan. Tanskalainen kustantamo Drama julkaisee kilpanäytelmät kokonaan.

Suomesta kilpaan oli ehdolla Jouko ja Juha Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, Islannista Kristin Omarsdottirin Kärlekshistoria 3 (Rakkaustarina 3), Tanskasta Astrid Saalbachin Det velsignede barn (Siunattu lapsi) ja Norjasta Jesper Hallen Dagens lys (Päivän valo). Edellisellä kerralla palkinnon sai akateemikko Paavo Haavikko näytelmällään Anastasia ja minä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.