Pohjoismailta kova ukaasi Fifalle, Suomi mukana rintamassa – MM-kisojen uudistamista vastustetaan rajusti

Pohjoismaiden jalkapalloliitot (Tanska, Ruotsi, Norja, Suomi, Islanti ja Färsaaret) ovat ilmoittaneet yhteisessä julkilausumassa harkitsevansa kansainvälisestä jalkapalloliitosta Fifasta irtautumista, jos suunnitelmat joka toinen vuosi pelattavasta MM-turnauksesta toteutuvat.

Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan presidentti Gianni Infantino sanoi keskiviikkona haluavansa etsiä konsensusta sen jälkeen, kun suunnitelmat joka toinen vuosi pelattavista MM-kisoista ja kansainvälisen ottelukalenterin muutoksista keräsivät ympäri Eurooppaa laajaa vastustusta.

Uefan 55 jäsenmaata kokoontuivat tiistaina keskustelemaan MM-kisauudistuksesta Infantinon kanssa. Expressenin mukaan Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti toi tilaisuudessa esiin Pohjoismaiden yhteisen julkilausuman.

– Jos Fifan enemmistö päättää hyväksyä ehdotuksen joka toinen vuosi järjestettävistä MM-kisoista, pohjoismaisten jalkapalloliittojen on harkittava lisätoimia, jotka ovat lähempänä perusarvojamme Fifan nykyiseen ehdotukseen verrattuna, Pohjoismaiden liittojen tiedotteessa sanottiin.

Fifa on ilmoittanut kokoustavansa MM-kisauudistukseen liittyvän ehdotuksen tiimoilta joulukuun 20. päivä. Infantino ei kuitenkaan aio vielä järjestää sitovaa äänestystä suunnitelmien suhteen Uefan presidentin Aleksander Ceferin asetuttua tätä vastaan.

Ceferinin mukaan joka toinen vuosi pelattavien MM-kisojen seuraukset olisivat jalkapallolle yleisesti kauheat.

Fifa odottaa nyt suunnitelman toteutettavuutta selvittävän tutkimuksen valmistumista sekä ekonomien analyysia ylimääräisen MM-turnauksen taloudellisista vaikutuksista. Näiden odotetaan valmistuvan ennen joulukuun kokousta.

Fifan ja Uefan "teknisten ryhmien" on määrä tavata puolestaan ensi viikolla.

Ceferin on sanonut Uefan boikotoivan ylimääräistä MM-turnausta. Hänen kannanottonsa ovat keränneet tukea eurooppalaisilta seuroilta ja sarjoilta. 

Infantino sanoi keskustelun olevan "kiivasta", mutta piti laaja-alaisen kuulemisen järjestämistä Fifassa tapahtuvan muutoksen merkkinä. Presidentti ei toistaiseksi pyrkinyt myymään jyrkkää vastustusta herättävää ideaa, vaan on itse korostanut rooliaan kaikkien näkökulmien kuuntelijana.

– Jatkamme yhteisymmärryksen ja ratkaisujen tavoittelua, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Isännöimällä kansainvälistä kokousta joulukuussa, meillä on mahdollisuus esitellä suunnitelma ja antaa palautetta kaikille Fifan jäsenmaille, Infantino sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat