Härski temppu sinetöi Fifan jättipäätöksen – Ari Lahti pettyi

Saudi-Arabia on jo käytännössä vuoden 2034 jalkapallon MM-kisojen isäntä. Asia lähes tulkoon varmistui, kun Australia ilmoitti, ettei se lähetä omaa hakemustaan kisojen järjestäjäksi. Taustalla on kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan äärimmäisen tiukka hakuaikataulu ja kummallisella tavalla muuttuneet kriteerit.

Fifa avasi MM-kisojen haun lokakuun neljäs päivä. Saudi-Arabia jätti oman hakemuksensa nopeasti, jonka jälkeen Fifa ilmoitti yllättäen, että takaraja hakemusten jättämiselle on jo lokakuun lopussa – eli siis tänään. Aikaikkuna hakemusten jättämiselle oli suurimmalle osalle käytännössä mahdoton.

Australian ilmoitetettua vetäytymisestään Fifan kriteerit täyttäviä kisaisäntiä on jäljellä vain Saudi-Arabia. Hämmentävä puljaus ihmetyttää myös Suomen Palloliiton puheenjohtajaa Ari Lahtea.

– Jotenkin ymmärrän vielä sen, että kisajärjestäjiä halutaan kierrättää eri mantereilla, mutta näin tiukkaa hakuaikataulua minun on vaikea ymmärtää, Lahti mietti MTV Urheilulle.

Tiukan hakuaikataulun ohella Fifa muokkasi myös kisaisännyyteen vaadittavia kriteerejä. Hakemusta jätettäessä oli aiemmin pitänyt olla valmiina seitsemän 40 000 katsojaa vetävää stadionia, mutta nyt vaatimus kutistettiin neljään. Saudi-Arabialla oli hakiessaan valmiina tasan neljä mitat täyttävää kisastadionia.

– Tämä kuuluu siihen sarjaan päätöksiä, jollaisia olisin halunnut läpivalaista hakiessani FIFA:n hallituksen (FIFA Council) jäseneksi. Tämä päätöksenteon järjestys on jokseenkin merkillinen.

– Ainoa tapa vaikuttaa on päästä itse niihin keskusteluihin mukaan ja tuoda oma äänensä tarpeeksi voimakkaasti kuuluviin.

Lahti arvioi maanosaliittojen edustajista koostuvaa Fifan hallitusta keskusjohtoiseksi, jonka ohjaamisessa Fifan pääsihteerillä Gianni Infantinolla on keskeinen rooli.

– Puheenjohtajalla on tässä iso merkitys. Siinä mielessä tämä päätös on jossain määrin ristiriidassa sen kanssa, miten Infantino on toiminut ja avannut tätä pääksentekojärjestelmää läpinäkyvämmäksi. Kun Pohjois-Amerikan MM-kisoista (MM 2026) päätettiin, pöydällä oli selkeästi kaksi ehdokasta, joista äänestettiin, ja jokaisen maan ääni näkyi taululla, Lahti naurahtaa.

Infantino tarttui Fifan valjaisiin ylevällä viestillä: italialais-sveitsiläinen juristi ilmoitti puhdistavansa korruptiossa ja skandaaleissa rypeneen järjestön maineen.

– Osa sanoista on muuttunut teoiksi ja asiat ovat edenneet myös positiiviseen suuntaan. Rahankäytön kontrolli on esimerkiksi tarkentunut, kun puhutaan vaikkapa jäsenmaille jaettavista avustusrahoista. Niiden käyttö on esimerkiksi nykyään paljon paremmin kontrollissa kuin aiemmin. Mutta tämä viimeinen päätös liittyen vuoden 2034 MM-kisoihin ei sitä läpinäkyvyyttä ainakaan lisännyt. Tämä on mielestäni nyt selkeä taka-askel. En tosiaankaan näe nyt sitä muutoksen suuntaa, johon Infantino lähti Fifaa aikanaan viemään, Lahti ihmettelee. 

Puheenjohtaja hämmästelee tuoretta päätöstä etenkin nyt, kun Fifan mittavalla panostuksella järjestetty naisten MM-turnaus Australiassa ja Uudessa-Seelannissa muodostui monella tavalla menestykseksi. 

– Jostain syystä nyt jokin, en tiedä, onko se raha vai mikä, on johtanut siihen, että tällainen päätös tehtiin näin nopealla aikataululla.

Jos – tai paremminkin kun – Saudi-Arabiasta tulee vuoden 2034 MM-kisaisäntä, Lahti arvioi Suomen muodostavan asiasta yhteisen näkemyksen yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. 

Puheenjohtaja nostaa myös esiin The Human Freedom Indexin. Mittarin, joka antaa yleiskatsauksen kunkin maan ja yhteiskunnan tilanteesta. Tarkasteltavia asioita ovat esimerkiksi sananvapaus ja ihmisoikeudet.

– Kaikki Pohjoismaat ovat tuon mittarin mukaan 12 parhaan joukossa. Qatar oli aikanaan sijaluvulla 129. Saudi-Arabia on samassa vertailussa 165 maan joukossa numerolla 159. Meidän on seuraavaksi varmasti mietittävä tähän yhteistä Pohjoismaiden linjaa, jota kuitenkin puolustimme Qatarin MM-kisojen yhteydessä.

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat