Pohjoismaiden ministerit vetosivat Tshetshenian rauhan puolesta

Pohjoismaiden ulkoministerit vetoavat Tshetshenian sodan osapuoliin, jotta kriisiin löydettäisiin poliittinen ja rauhanomainen ratkaisu. Ministerit ovat järkyttyneitä aselevon murtumisesta ja siitä, että siviileistä on tullut sodan pääuhreja.

Tshetshenian sota oli yksi pääaiheista, kun Pohjolan ulkoministerit pitivät kesäkokoustaan Porvoossa. Suomen ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) korosti, että vetoomus on niin voimakas kuin pohjoismaisten ministerien kannanotto voi suinkin olla.

Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallen käytti voimakkaampaa kieltä kuin Halonen. Hänen mielestään Venäjän tapa hoitaa kriisiä on tuomittava, ja nyt tulisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta siiviiliväestön tilannetta voitaisiin helpottaa.

Myös Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen tuomitsi Venäjän menettelyn. Hänen mukaansa se on ollut sekä poliittisesti että sotilaallisesti täysi fiasko.

Halonen korosti, että Venäjän sekä Tshetshenian itsenäisyyttä vaativien sissien pitäisi istua yhteisen pöydän ääreen ja ryhtyä neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja.

Viron viisumivapaus puhutti ministeitä

Kokouksessa oli esillä myös Baltian tilanne sekä erityisesti Pohjolan ja Viron välinen viisumivapaus. Näitä asioita pohdittiin myös tänään, jolloin pohjoismaiset ministerit tapasivat virkaveljiään Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Ministeri Halonen ei halunnut ilmoittaa minkäänlaista määräaikaa, jolloin viisumipakko voitaisiin poistaa Suomen ja Viron väliltä. Hän totesi vain, että siihen pyritään niin nopeasti kuin mahdollista.

Aiemmin Suomen poliittinen johto on sanonut virallisissa yhteyksissä, että viisumivapaus saattaa tulla voimaan jo ensi vuoden alusta. Tätä toivotaan myös Virossa.

Kokouksessa herätti hämmennystä kansainvälisten uutistoimistojen levittämä virheellinen tieto, jonka mukaan Pohjolan ulkoministerit olisivat todenneet Riiassa yhteisesti, että he tukevat Baltian maiden pyrkimystä Naton jäsenyyteen. Halosen mukaan mistään tällaisesta ei puhuttu. Natoon kuulumattomat pohjoismaat eivät kommentoineet asiaa. Natoon kuuluvat puolestaan sanoivat, että jäsenyys on kaikkien haettavissa, Halonen selvitti.

Suomi on korostanut Euroopan unionin roolia Baltian maiden turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Viimeksi tällä viikolla presidentti Martti Ahtisaari totesi, että EU on paras ratkaisu Baltian maiden turvallisuusongelmaan. Hän sanoi tosin ymmärtävänsä Baltian maiden halun Naton jäsenyyteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat