Pohjoismaalaiset silminnäkijät kertovat hetkestä, kun pommi kylvi tuhoa luksushotelleissa: "Sitä luulisi, että ihmiset kirkuvat – olikin vain täysi hiljaisuus"

Sri Lankaa kiertänyt suomalaisnainen peloissaan 3:36
Näin tunnelmia kuvaili suomalaisnainen MTV Uutiset Livessä

Sri Lankan pommi-iskujen aalto on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa. Monen turistin unelmaloma muuttui painajaiseksi, kun useat räjähdykset ravisuttivat niin kirkkoja kuin luksushotelleja ja muuttivat rauhallisen pääsiäisen verilöylyksi.

Iskut ovat jättäneet jälkeensä lähes 300 kuollutta ja satoja loukkaantuneita. Maassa on parhaillaan tuhansia pohjoismaalaisia, myös suomalaisia. 

Osa turisteista ja ulkomaalaisista joutui todistamaan järkyttäviä tekoja aivan läheltä. Esimerkiksi kolme vuotta Colombossa asuneet Partik Alm ja Anna Kalm olivat viettämässä romanttista lomaa luksushotellissa, kun sen ravintolan tiloissa räjähti. 

– Sitä ajattelee, että ihmiset alkaisivat kirkua. Mutta tulikin täysi hiljaisuus, Patrik kertoo ruotsalaiselle Expressen-lehdelle

Pariskunta oli lähtenyt juuri kävelylle syötyään aikaisen aamiaisen, kun he kuulivat voimakkaan räjähdyksen. He olivat noin 100 metrin päässä hotellista. 

– Se oli absurdia. Emme ole koskaan tunteneet oloamme uhatuksi Sri Lankassa, emme ajatelleet, että tällaista voisi tapahtua.

Ensin he ajattelivat, että kyseessä voisi olla kaasuräjähdys, mutta nopeasti he kuulivat, että toisessakin hotellissa oli räjähtänyt. 

He palasivat hotellille ja näkivät pirstaloituneen rakennuksen sekä ihmisiä, jotka yrittivät elvyttää toisia. Ihmiset olivat shokissa. 

Pariskunnan puhelimet olivat jääneet hotellihuoneeseen, joten he eivät saaneet yhteyttä läheisiinsä. He saivat lopulta lainattua toisten hotellivieraiden puhelimia ilmoittaakseen, että ovat kunnossa.

 

Haastattelun Expressenille on antanut myös ruotsalainen Ulrica Garcia Gomez. Hän oli matkalla majapaikkaansa ystävättärensä luolta, kun räjähdykset alkoivat.

Hän kertoo istuneensa koko päivän television edessä ja katsoneensa kauhuissaan, kuinka lähetykset täyttyivät uusista iskuista. Hän näki kuvissa tuttuja paikkoja. 

Tuhoisien terrori-iskujen kohteeksi joutuneeseen Sri Lankaan on määrätty uusi ulkonaliikkumiskielto.

Kielto on voimassa iltakahdeksasta aamuneljään paikallista aikaa. Viranomaisten mukaan kyseessä on varotoimi.

Viranomaisten mukaan useimmat räjähdyksistä olivat ilmeisesti itsemurhaiskuja. Mikään taho ei ole vielä ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Viranomaisten mukaan 24 ihmistä on otettu kiinni.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat