Mainos

Sri Lankaa varoitettiin iskuista jo päiviä sitten – "Täytyy selvittää, miksi varotoimiin ei ryhdytty"

0:50
Video: Yksi iskuista tallentui videolle

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi noin 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

– Ulkomainen tiedustelupalvelu on kertonut, että NTJ-järjestö aikoo toteuttaa itsemurhaiskuja, jotka kohdistuvat merkittäviin kirkkoihin ja Intian lähetystöön, varoituksessa sanottiin.

NTJ on radikaali muslimiryhmä, jonka epäillään liittyneen buddhalaisiin patsaisiin kohdistuneeseen ilkivaltaan viime vuonna.

Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe myönsi, että etukäteistietoa mahdollisista hyökkäyksistä oli olemassa.

– Meidän täytyy selvittää, miksi asiaankuuluviin varotoimiin ei ryhdytty, hän sanoi.

Kukaan ei ole ilmoittautunut

Sri Lankan maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto on poistettu. Guardianin mukaan kielto poistettiin kuudelta aamulla paikallista aikaa.

Kuolonuhreja sunnuntain iskusissa on tämänhetkisen tiedon mukaan yli 200 ja haavoittuneita yli 450, mutta määrät saattavat nousta. Eri lähteistä riippuen kuolonuhreista 27–35 on ulkomaalaisia. Heidän joukossaan on ainakin Tanskan, Britannian, Yhdysvaltain, Portugalin ja Kiinan kansalaisia.

Pääministeri Ranil Wickremesinghe on kertonut, että kahdeksan ihmistä on otettu kiinni, sillä heidän epäillään liittyvän räjähdyssarjaan. Mikään ryhmittymä ei ole vielä ilmoittautunut pommi-iskujen tekijäksi, mutta pääministerin mukaan tutkijat selvittävät, onko hyökkääjillä ollut ulkomaisia yhteyksiä.

Tiedot kiinni otettujen määrästä ovat vaihdelleet. Eri lähteissä on puhuttu myös kolmesta ja seitsemästä kiinni otetusta.

Sri Lankassa tehtiin pääsiäissunnuntaina aamulla Suomen aikaa sarja iskuja. Kaikkiaan erityyppisiä räjähdyksiä oli kahdeksan.

Kuusi räjähdystä tapahtui Colombossa, yksi Batticaloassa ja yksi Negombossa.

– Meidän täytyy taata, ettei terrorismi nosta päätään Sri Lankassa, Wickremesinghe painotti.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja