Mainos

MTV Uutiset seuraa: Sri Lankassa luultua enemmän suomalaisia, maassa ulkonaliikkumiskielto – yli 200 ihmistä kuollut, 450 loukkaantunut

1:25

Sri Lankassa on tänään tapahtunut kahdeksan eri räjähdystä kirkoissa ja hotelleissa.

Sri Lankan iskut

 • Iskuissa on kuollut yli 200 ihmistä, ja yli 450 on haavoittunut
 • Suomalaisuhreista ei toistaiseksi ole tietoa, maassa on yli 160 suomalaista
 • Kolme ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen
 • Oletko paikalla Sri Lankassa? Ota yhteyttä toimitukseen joko soittamalla 050 395 3235 tai lähetä sähköpostia uutiset@mtv.fi

Uutisen seuranta tässä artikkelissa päättynyt, tuoreimmat käänteet julkistetaan sivuillamme omina artikkeleinaan.

Klo 19.03: Ainakin yksi tanskalainen kuollut iskuissa

Pommi-iskuissa kuolleiden ulkomaalaisten joukossa on ainakin yksi tanskalainen, kertoo srilankalaisen National Hospital -sairaalan johtaja paikallisen Daily Mirror -lehden mukaan.

Kyseisessä sairaalassa on kaikkiaan yksitoista ulkomaista kuolonuhria, joista muiden kerrottiin olevan Puolasta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Japanista, Pakistanista, Intiasta, Marokosta ja Bangladeshista.

Klo 18.05: MTV Uutiset haastatteli Sri Lankassa olevaa suomalaista

Raumalainen Anna Peippo oli viettämässä viimeistä lomapäivää miehensä ja tuttavapariskunnan kanssa Sri Lankassa, kun iskut tapahtuivat.

Klo 17.05: Tuhoisan räjähdyksen hetki tallentui videolle Sri Lankassa

0:50
Korkeuksiin kohoava harmaa savupatsas kertoo uhrien karusta kohtalosta.

Klo 17.00: UM: Sri Lankassa paljon aiemmin arvioitua enemmän suomalaisia

Sri Lankassa oleskelee parhaillaan enemmän suomalaisia kuin mitä aiemmin arvioitiin, kerrotaan ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä.

Räjähdyssarjan jälkeen ulkoministeriö kehotti saarella olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen, minkä jälkeen ilmeni, että maassa on yli 160 suomalaista, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen.

Klo 16.59: Ihmiset olivat hiljentyneet pääsiäismessuun, kun yhtäkkiä räjähti – näin Sri Lankan käsittämätöntä tuhoa kylväneet pommi-iskut etenivät

Klo 16.23: Kolme otettu kiinni

Sri Lankassa tämänpäiväisissä räjähdyksissä kuolleiden määrä on noussut jo yli 200:n. Haavoittuneita on yli 450, kertoi poliisin tiedottaja tiedotustilaisuudessa tänään.

Tiedottajan mukaan kiinni on otettu kolme ihmistä, joiden epäillään liittyvän tekoihin. Parhaillaan poliisi selvittää, liittyikö kaikkiin kahdeksaan räjähdykseen itsemurhapommittaja. Aiemmin puolustusministeri kertoi kiinni otettujen määräksi seitsemän.

Sri Lankassa tapahtui iskujen sarja tänä aamuna Suomen aikaa. Räjähdyksistä kuusi oli Colombossa, yksi Batticaloassa ja yksi Negombossa. Osa iskuista sattui kirkoissa jumalanpalvelusten aikaan ja osa luksushotelleissa.

Klo 15.26: Lisätietoa kahdeksannesta poliisit surmanneesta räjähdyksestä

Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan kahdeksas tänään tapahtunut räjähdys johtui itsemurhapommittajasta, joka räjäytti itsensä ja surmasi kolme poliisia. Poliisit kuolivat, kun heidän tutkimansa talon yläkerta romahti räjähdyksen vuoksi. He olivat suorittamassa etsintää esikaupunkialueella Colombon pohjoisosassa.

Itsemurhapommittaja aiheutti myös Cinnamon Grand -hotellin ravintolassa aamulla tapahtuneen räjähdyksen, hotellin virkailija kertoo.

– Hän tuli jonoon ja laukaisi räjähteen, virkailija sanoi AFP:lle.

Muista räjähdyksistä ei ole vielä tiedossa yksityiskohtia, eikä mikään ryhmä ole kertonut olleensa iskujen takana.

Sri Lankassa on määrätty ulkonaliikkumiskielto heti voimaan. Lisäksi hallitus on estänyt pääsyn moniin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebookiin ja WhatsAppiin.

– Hallitus on päättänyt estää kaikki sosiaalisen median alustat estääkseen väärän ja virheellisen tiedon levittämisen. Tämä on väliaikainen toimi, selittää kansliapäällikkö Udaya Seneviratne maan presidentinkansliasta.

Klo 15.08: Ulkomaisia kuolonuhrien joukossa

Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa uskotaan olevan ainakin brittejä, japanilaisia, hollantilaisia ja yhdysvaltalaisia. Portugalilaisen uutistoimiston Lusan mukaan myös yksi portugalilainen on kuollut.

Paikallinen poliisi on kertonut aiemmin, että ainakin 35 uhreista on ulkomaalaisia.

Klo 15.01: Yli 200 ihmistä on kuollut

Sri Lankan poliisin edustajan mukaan iskuissa on kuollut tähän mennessä 207 ihmistä ja 450 on loukkaantunut.

Klo 14.59: Kolme poliisia kuollut

Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa kolme poliisia on kuollut poliisin suorittamassa ratsiassa taloon, jonka epäillään liittyvän Sri Lankan iskuihin, kertoo maan puolustusministeriö. Asiasta uutisoi Reuters.

Klo 14.58: Seitsemän ihmistä otettu kiinni

Sri Lankan puolustusministeri kertoo, että seitsemän ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen. Suurin osa räjähdyksistä oli itsemurhahyökkäyksiä. Poliisin mukaan henkilöt on otettu kiinni poliisin suorittamassa ratsiassa.

Klo 14.52: Erikoisjoukot iskivät taloon

Sri Lankassa on käynnissä lukuisia poliisi- ja pelastusoperaatioita tilanteen hallinnan takaisin saamiseksi. Uutiskuva paljastaa, että erikoisjoukot suorittivat iskun erääseen taloon.

Klo 14.48: Kiinalaisuhri varmistunut

AInakin yks kiinalainen on kuollut iskuisa, kertoo kiinalaislehti People's Daily. Paikallinen poliisi on kertonut aiemmin, että ainakin 35 uhreista on ulkomaalaisia.

Klo 14.33: Uhreja jopa 200

Srilankalaisen Newsfirst-sivuston sairaaloista keräämien tietojen mukaan räjähdyksissä on kuollut tähän mennessä lähes 200 ihmistä ja haavoittunut noin 500, kertoo STT.

Poliisin julkaisemien vahvistettujen tietojen mukaan kuolleita on ainakin noin 160 ja 35 heistä on ulkomaalaisia.

Presidentti Sauli Niinistö lähettää syvimmät surunvalittelunsa Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisenalle maassa tehtyjen tuhoisien iskujen johdosta. Niinistö kirjoittaa tviitissään, että Suomi tuomitsee ankarasti terrori-iskut ja niiden tekijät.

Klo 14.08: Presidentti Niinistö tuomitsee Sri Lankan iskut

Niinistö ilmaisee osanottonsa uhrien perheille.

Klo 14.05: Trump: Olemme valmiita auttamaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lausuu Twitterissä Yhdysvaltain kansan syvän osanoton Sri Lankan "kauhistuttavien terrori-iskujen" uhreille. Trump vakuuttaa Yhdysvaltain olevan valmis auttamaan.

Klo 13.59: Sri Lankassa ainakin 79 suomalaista

Matkanjärjestäjä Tjäreborgilla on Sri Lankassa parhaillaan kahdeksan suomalaista lomailijaa. Yhtiön tuotepäällikkö Jessica Virtanen kertoo, että kaikkiin asiakkaisiin on saatu yhteys ja he ovat kunnossa.

– Olemme asiakkaisiin koko ajan yhteydessä ja infotaan mitä koko ajan tapahtuu. Esimerkiksi nyt on alkanut tämä ulkonaliikkumiskielto, Virtanen kertoo puhelimitse.

Aurinkomatkoilta kerrotaan MTV Uutisille, etti Sri Lankassa ole tällä hetkellä yhtään lomailijaa heidän järjestämillään matkoilla.

Ulkoministeriön mukaan mahdollisista suomalaisuhreista ei ole tietoa. Ministeriön mukaan matkustusilmoituksen Sri Lankaan on tehnyt 79 suomalaista.

Klo 13.48: Iskut tuomitaan maailmalla

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa Twitterissä, että Sri Lankassa tehdyt pommi-iskut "ovat kauhistuttavia hyökkäyksiä", jotka hän tuomitsee jämäkästi. Sipilän mukaan tilannetta seurataan tarkkaan.

– Ajatukseni ovat haavoittuneiden sekä uhrien perheiden ja ystävien luona, Sipilä kirjoittaa.

Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo ulkoministeriön Twitter-tilillä tuomitsevansa iskut raukkamaisena väkivaltana. Hän esittää syvän osanottonsa uhrien omaisille.

Paavi Franciscus sanoi pääsiäissunnuntaina antavansa tukensa "tällaisen julman väkivallan uhreille" Sri Lankassa.

Klo 13.27: Uhrien joukossa mahdollisesti tanskalaisia

Tanskan ulkoministeriön mukaan Sri Lankan iskujen uhrien joukossa saattaa olla kuolleita tai haavoittuneita tanskalaisia. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä saatu vahvistettua.

Näin pohjoismaalainen Sri Lankassa asuva mies kommentoi iskuja: Henrik selviytyi vaimonsa kanssa täpärästi kirkkoiskusta: "Sitten pamahti"

Klo 13.13: Sri Lankassa ulkonaliikkumiskielto

AFP:n tietojen mukaan Sri Lankaan on julistettu ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa välittömästi. Aiemmin kerrottiin, että ulkonaliikkumiskielto alkaisi illalla. 

Klo 13.02: Sosiaalinen media estetty

Sri Lankan viranomaiset kertovat, että pääsy suurimpiin sosiaalisen median palveluihin on estetty maan sisällä.

Muun muassa Facebook ja WhatsApp kuuluvan suljettujen palveluiden piiriin. Syyksi kerrotaan, että toimellä pyritään estämään huhujen ja väärien tietojen leviämistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan räjähdyksiä on tapahtunut jo kahdeksan.

Seitsemäs isku tapahtui viranomaisten mukaan pääkaupunkia lähellä sijaisevassa Dehiwelan alueella. Se tapahtui eläintarhan lähellä sijaitsevassa hotellissa kaupungin eteläosassa, paikallinen poliisi kertoo. Seitsemännessä räjähdyksessä on kuollut ainakin kaksi ihmistä. 

​​​​​​​Tämä tapahtuneesta tiedetään nyt

Aiemmat räjähdykset kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Srilankalaisen Newsfirst-sivuston sairaaloista keräämien tietojen mukaan räjähdyksissä on kuollut tähän mennessä lähes 200 ihmistä ja haavoittunut noin 500.

Iskuista tiedettiin etukäteen?

Poliisin mukaan kolme räjähdyksistä tapahtui kirkoissa jumalanpalveluksissa ja kolme luksushotelleissa.

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

Lue myös: 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja