Mainos

Iijoen tulvavesi korkeimmillaan yli kahteenkymmeneen vuoteen

Pohjoisen Suomen tulvatilanne jatkuu kriittisenä. 

Esimerkiksi Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen tulvavesi on noussut korkeimmilleen sitten vuoden 1993. Kaikista korkeimmalla tasolla vesi on ollut vuonna 1982. Vesien korkeutta on tilastoitu vuodesta 1963 lähtien.

Pahin tilanne on tällä hetkellä Pudasjärven kaupungin keskustaajamassa.

- Kun tässä jokivarressa ympärilleen katselee, niin vettä lainehtii. Teitä on tosiaan poikki. Taitaa olla toistakymmentä koko kunnan alueella. Mutta isompien teiden varsilla ei umpiperiä ole, vaan aivan yksittäisistä yksityisteistä on kyse, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen kertoo MTV Uutisille.

Toistaiseksi asuinrakennukset eivät ole olleet vaarassa, sillä taajama-alueen tulvapenkat ovat pitäneet.

- Kesäasuntoja on kastunut jonkin verran ja grillikatoksia on kastunut. Näyttää kuitenkin siltä, että suuremmilta tuhoilta vältytään, jos mökkejä ei oteta huomioon. Vesisateet alkavat hellittämään ja nyt näyttää jo paremmalta, Kuosmanen kertoo.

Lapin pelastuslaitos on nostanut valmiuttaan Kittilän alueella. Ennusteiden mukaan Ounasjoen pinta ei ylitä vahinkorajaa Kittilässä. Tulvakeskuksen mukaan Ounasjoki ja Iijoki saavuttavat tulvahuippunsa lähipäivinä.   

Rovaniemen kohdalla Kemijoen pinnan nousu on pysähtymässä. Tornionjoen tulvahuippu on viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Oulankajoella vedenpinta on kääntynyt laskuun.   

Tulviva Maskujoki katkaisi valtatien Maskussa

Runsaat sateet ovat saaneet myös pienet joet Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla nousemaan paikoin pienen tulvan tasolle. Tulviva Maskujoki katkaisi valtatie 8:n Maskun työmaan kohdalta eilen illalla. Pelastusviranomaisten arvion mukaan tieosuus on avoin liikenteelle tänään iltapäivällä.  

Itä-Suomessa ja Kainuussa runsasluminen talvi ja kevään suuret sademäärät ovat nostaneet suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet toukokuussa tavallista korkeammalle. Lammasjärven, Lentuan sekä Kallaveden ennustetaan nousevan harvinaisen korkealle viikon lopulla tai ensi viikolla. Pielinen saavuttaa tulvahuippunsa kuun lopussa.  

Tulvakeskus suosittelee, että riskialueilla asuvat ja mökkeilevät seuraavat Vesitilanne-sivuja ymparisto.fi­verkkopalvelun kautta. Sivuilla on ohjeet tulvatilanteessa toimimiseen.  
Tiestöön liittyvistä ongelmista voi ilmoittaa soittamalla Tienkäyttäjien linjalle numeroon 02002100.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.