Vesi nousee Lapin joissa: Yöllä jouduttiin pelastamaan ihmisiä ja aamulla auto

Lapin jokien tulvat ovat huomisesta alkaen huipussaan. Lapin suurten jokien varsilla myös asuinrakennuksia on kastumisvaarassa.

Tulvakeskus tiedottaa, että lämmin sää on monin paikoin nostanut vedenpintoja tulvalukemiin Kainuusta pohjoisimpaan Lappiin ulottuvalla alueella. Järvet ja joet ovat paikoin tulvineet alavimmille alueille ja teille.

Sään ennustetaan kylmenevän viikon alussa, mikä hidastaa virtaamien kasvua ja vaikuttaa merkittävästi tulvahuippujen suuruuteen.

Ivalojoen ja Ounasjoen tulvahuippujen ennustetaan osuvan viikon alkupuolelle.

Ounasjoella Kittilässä vesi on jo noussut tasolle, jolla vesi voi tulvia viemäreihin. Kummallekin joelle ennustetaan keskimääräistä suurempia tulvahuippuja.

Tornionjoella ja Muonionjoella virtaamat ovat ennusteen mukaan huipussaan viikon puolivälin tienoilla. Tulvahuiput ovat selvästi keskimääräistä suurempia, mutta todennäköisesti jonkin verran pienempiä kuin viime vuonna.

Koillismaalla tulvahuiput ovat nousseet keskimääräisiin tai hieman sitä suurempiin lukemiin. Esimerkiksi Oulankajoella vesi on tulvinut Karhunkierroksen vaellusreitille.

Kainuussa luonnontilaisten järvien ennustetaan nousevan tavallista suurempaan tulvahuippuun.

Viikonloppuna tulvavedet aiheuttivat Inarissa töitä myös pelastuslaitokselle. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pelastuslaitos kävi veneellä pelastamassa veden saartamaksi joutuneesta autosta neljä ihmistä ja sunnuntaiaamuna auttamassa hinauspalvelua auton pelastamisessa.

Pelastuslaitos kehottaa ihmisiä olemaan kulkematta teillä, joille on kertynyt vettä.

Isojen järvien vesi nousee yhä

Vettä on riittämiin myös eteläisemmässä Suomessa. Tulvakeskuksen mukaan Järvi-Suomessa suurten järvien vedenpinnat ovat selvästi tavanomaista korkeammalla.

Suurimmista järvistä Pielisen, Saimaan ja Päijänteen vedenkorkeuksien ennustetaan jatkavan nousuaan vielä kesäkuulle asti. Vuoksen vesistöalueella Saimaan ja Pielisen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan tulvakorkeuteen toukokuun lopulla. Saimaan vedenkorkeus on Tulvakeskuksen mukaan nyt lähes 80 senttimetriä ajankohdan keskitasoa korkeammalla ja sen ennustetaan nousevan 5–10 senttiä kesäkuun puoliväliin mennessä. Tulvatilanteen odotetaan jatkuvan Saimaalla ainakin kesäkuun lopulle. Pielisen ennustetaan nousevan harvinaisen suureen tulvahuippuun touko–kesäkuun vaihteessa.

Päijänteen pinta jatkaa nousuaan vielä lähiviikkoina, mutta vedenkorkeus on ennusteiden mukaan jäämässä alle tulvarajana pidetyn tason.

Muiden järvien pinnat ovat nyt lähellä kevään huippukorkeutta tai jo kääntyneet laskuun.

Järvi-Suomessa vesi voi paikoin tulvia alavimmille alueille ja paikallisteille. Alavimmilla mailla olevia vapaa-ajan rakennuksia on kastumisvaarassa.

Lue myös:

    Uusimmat