Lapin tulvahuippu saavutettu – osa Vuoksen alueen järvistä voi jäädä tavanomaista korkeammalle

Lapin tulvahuippu on saavutettu, kertoo Lapin ely-keskus. 

Tornionjoen alaosaa lukuun ottamatta kaikilla Lapin havaintoasemilla vedenkorkeudet ovat kääntyneet laskuun. 

Tulva on paraikaa huipussaan Tornionjoen alimmalla osalla, mutta sielläkin tulva alkaa laskea lähipäivinä.

Muonionjoella ja Tenojoella toinen tulvahuippu on kuitenkin mahdollinen kuun vaihteessa, kun tuntureiden loput lumet sulavat.

Viranomaiset kehottavat välttämään ajamista veden peittämällä tiellä ja liikkumista tulva-alueella. On syytä ottaa huomioon, että sadevesi- ja viemärikaivojen kannet ovat saattaneet nousta paikoiltaan tai tien kantavuus on voinut heiketä.

Jo 15 senttiä korkea virtaava vesi voi kaataa aikuisen. 45–60 sentin korkuinen vesimassa puolestaan kelluttaa autoa.

Vähäsateinen toukokuu hillinnyt Saimaan ja Pielisen nousua

Vuoksen vesistöalueella Saimaan ja Pielisen vedenkorkeuksien nousu on hidastunut ja ennusteen mukaan tulvahuippu saavutetaan touko-kesäkuun vaihteessa.

Saimaan pinta on ajankohtaan nähden noin 75 senttiä ja Pielisen pinta 50 senttiä keskimääräistä korkeammalla.

– Suurten juoksutusten vuoksi virtaus Vuoksella ja Pielisjoella on selvästi tavanomaista voimakkaampaa, mikä tulee ottaa huomioon vesillä liikuttaessa, Kaakkois-Suomen ELY-keskus kertoo tiedotteessaan.

Vesistöalueen muissa järvissä vedenkorkeudet ovat paikoin selvästi tavanomaista korkeammalla, mutta kääntyneet jo laskuun.

Alkukesän mahdolliset runsaat sateet voivat vielä pidentää Saimaan ja Pielisen tulvatilannetta, mutta todennäköisesti vedenkorkeudet kääntyvät laskuun kesäkuun alkupuolella.

Saimaan pinta tulee kuitenkin todennäköisesti pysymään tavanomaista korkeammalla elokuuhun asti. Runsas vesitilanne koskettaa koko Saimaata mukaan lukien Haukiveden, Puruveden ja Pyhäselän alueet.

Kuopion Kallavesi on noussut noin 20–25 senttiä keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle. Vedenpinta on kääntynyt laskuun tämän kuun puolivälissä.

Toteutunut tulvakorkeus vastasi likimain vuoden 2012 tulvaa.

Tätä suurempia tulvia on esiintynyt viimeksi 1980-luvulla.

Lue myös:

    Uusimmat