Mainos

Pohjoisella Atlantilla on mystinen kylmä alue – sininen läntti keskellä lämpenevää merta huolestuttaa tutkijoita

Vaikka maapallon lämpötilat nousevat, keskellä merta on alue, joka viilenee. Se johtuu ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tapahtumaketjusta.


Suomalaistutkijan ilmastonmuutosta kuvaavasta videosta tuli kansainvälinen hitti. Katso se yltä!

Kummallista kyllä myös kylmenevä alue on mahdollisesti seurausta ilmastonmuutoksesta, kertoo Helsingin yliopiston geofysiikan professori Petteri Uotila. Taustalla on monimutkainen tapahtumaketju. 

– Kyllä se herättää ajatuksia, kun sitä katsoo lämpötilakartasta, Uotila kuvailee.

– Alue on viilentynyt viimeisen 150 vuoden aikana, kun lasketaan havainnoista trendi.

Tiedemaailmassa kylmä alue on herättänyt paljon kysymyksiä. Uotilan mukaan hyviä vastauksiakin on saatu, vaikka aivan täyttä varmuutta kylmenevän alueen syistä ei vielä ole.

Lämmin vesi ei virtaa

Alueen viileneminen johtuu todennäköisesti ilmaston lämpenemisestä, Uotila kertoo. Lämpeneminen aiheuttaa jäätiköiden sulamista ja sadevesien lisääntymistä.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että makean veden määrä kasvaa meressä. Talvella kylmennyt makeampi pintavesi pitää suolaisemman ja lämpimän veden allaan.

Suolaisempana kylmä pintavesi puolestaan painuisi pinnan alle ja korvautuisi lämpimällä vedellä.

– Nyt siis lämmin vesi ei virtaa tehokkaasti alueille, jonne esimerkiksi jäätiköistä sulanut vesi ei päästä sitä, Uotila sanoo.

Selittää kylmenevän alueen

Atlantin pohjoisosassa sijaitseva kylmenevä alue johtunee tästä ilmiöstä. Kyseisellä alueella Golfvirta jakautuu muodostaen vastapäivään kiertävän pyörteen. Golfvirran heiketessä myös alue viilenee.

Alueen viilentyminen johtuu teorian mukaan siis Golfvirran heikkenemisestä. Golfvirta taas on heikentynyt ilmastonmuutoksen seurauksena ja tuo täten alueelle hitaammin lämmintä vettä kuin viileää vettä. 

– Ylävirrassa Golfvirran mukana pyörteen alueelle tulee hitaammin lämmintä vettä, koska alavirrassa syvää vettä muodostuu hitaammin kylmenneestä pintavedestä talvella, Uotila sanoo.

Ilman ilmastonmuutosta ilmiö ei tapahtuisi

Alueen viilentyminen johtuu teorian mukaan siis siitä, että jäätiköistä sulava makea vesi jää meren pinnalle, Uotila tähdentää.

Tämä vesi aiheuttaa sen, että vähemmän lämmintä ja suolaista vettä virtaa etelästä Golfvirran mukana Atlantin pohjoisosassa olevaan pyörteeseen.

Täten pyörre viilenee. Uotila kertaa, että lämmin ja suolainen vesi ei pääse alueelle, koska makea ja viileä vesi estää sen pääsyn.

– Jos ilmastonmuutosta ei olisi, pyörteessä oleva kylmä pintavesi painuisi syvälle, ja korvautuisi Golfvirran mukana tulleella lämpimällä ja suolaisella vedellä, Uotila sanoo. 

Ilmastosopimukseen sitouduttava

Yksinkertaistettuna voikin sanoa, että selityksen mukaan lämmintä vettä kulkeutuu vähemmän pyörteen kohdalle, koska Golfvirta on heikentynyt. Golfvirta taas on heikentynyt ilmastonmuutoksen takia.

– Se avain tähän muutokseen on lisääntyvä makea vesi, joka vähentää pintaveden suolaisuutta, Uotila sanoo.

Uotila muistuttaa, että kyse on todennäköisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tapahtumasarjasta.

– Maailman hallitukset ovat sitoutuneet Pariisissa rajoittamaan ilmaston lämpenemistä. Meidän pitää toimia sopimuksen mukaan ja rajoittaa lämpenemisestä aiheutuvat mahdolliset riskitapahtumat, hän muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.