Miten Kuusamon Suurpetokeskuksen käy? Avi velvoittaa korjaamaan epäkohdat elokuun loppuun mennessä

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään 1:18

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten hyvinvointi ei ole enää välittömässä vaarassa. Avi kuitenkin vaatii korjaamaan havaitut epäkohdat elokuun loppuun mennessä. Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan jatkosta päätetään määräajan jälkeen.

Aluehallintovirasto tekee lopullisen ratkaisunsa luvan peruuttamista koskevassa asiassa asetetun määräajan jälkeen.

Aluehallintoviraston 29.6.2022 tekemällä tarkastuskäynnillä todettiin, että eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi on tehty parannuksia. Toimija on muun muassa siirtänyt Aina-karhun asiallisiin pito-olosuhteisiin, korjannut tarhojen aitoja ja lisännyt tarhoihin lainsäädännön vaatimusten mukaisia virikkeitä.

Aluehallintovirasto on katsonut, että Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n toiminnassa on edelleen epäkohtia, joiden korjaamiseen on nyt asetettu määräaika. Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n täytyy järjestää tarhalla oleville eläimille asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus, hankkia hoito sairaille eläimille, estää lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään sekä osoittaa osallistuvansa lajien suojelua koskevaan tietojen vaihtoon riittävällä tavalla.

Prosessin ollessa kesken asiaa ei ole mahdollista kommentoida edellä mainittua enempää.

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.         

Suurpetokeskuksen ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen, kun kaksi karhua karkasi huhtikuussa. Yksi niistä hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun. Toukokuun alussa MTV Uutiset kertoi aluehallintoviraston sekä Kuusamon kaupungin eläinlääkärin puuttuneen useita kertoja tarhan epäkohtiin.

Poliisi aloitti kesäkuussa esitutkinnan tarhan eläintenpidosta. Epäilty rikosnimike on törkeä eläinsuojelurikos.

Lue myös:

    Uusimmat