Toimitusjohtaja vaikenee: Kiteen eläinpuisto sai Kuusamosta sisäsiittoisen karhunpennun

Yksi Kuusamon Suurpetokeskuksessa syntyneistä, sisäsiittoisista karhunpennuista siirrettiin eläintarhaan Kiteelle. Kiteen eläinpuiston johto haluaa pysytellä vaiti asiasta.

Kiteen eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja Kalle Keskimäki sanoo MTV:lle, että eläintarha ei kommentoi millään tavalla Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n kanssa vuonna 2019 tehtyä kauppaa karhunpennusta.

MTV Uutiset selvitti aiemmin Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintenpitoon liittyviä epäkohtia. Selvityksessä ilmeni, että eläintarhassa on lisäännytetty keskenään kaksi karhua, jotka ovat sisaruksia.

Kiteellä asustava, nykyisellään nelivuotias karhu Ansa on Juuso- ja Reetta-karhun jälkeläinen. Juuso ja Reetta ovat sisaruksia.

Toimitusjohtaja ei kommentoi

MTV Uutiset soitti Kiteelle selvittääkseen, tiesikö eläintarha karhunpennun sisäsiittoisuudesta ja millaisesta eläinvaihdosta eläintarhat sopivat keskenään.

Puhelussa toimitusjohtaja Keskimäki vetosi liikesalaisuuteen, jonka vuoksi hän ei kertomansa mukaan voi kommentoida eläimen hankintaan tai sen sukulaisuussuhteisiin liittyviä asioita millään tavalla.

Keskustelussa jäi epäselväksi, mitkä asiat ovat toimitusjohtajan näkökulmasta liikesalaisuuden piirissä, sillä Keskimäki lopetti puhelun yllättäen kesken kaiken.

Karhunpennun muutto Kiteelle ei kuitenkaan ole salaisuus, sillä siitä on kerrottu aiemmin julkisuudessa useaan otteeseen.

Ansa-karhun siirrosta myös dokumentteja

Ansa-karhu on syntynyt helmikuussa 2018 Kuusamon Suurpetokeskuksessa ja se siirrettiin kesällä 2019 Kiteen eläintarhaan.

Ansan siirrosta on mainintoja myös julkisissa asiakirjoissa. Esimerkiksi Siunsoten valvontaeläinlääkärin eläinsuojelutarkastuksesta elokuulta 2019 löytyy maininta kaksi viikkoa aiemmin Kuusamosta saapuneesta naaraskarhusta.

Tuolloin valvontaeläinlääkäri on kirjoittanut tarkastuskertomukseen, että Ansa oli tarkoitus siirtää samaan tarhaan eläintarhassa vanhastaan olevan uroskarhun kanssa.

Eläintarhan tulee edistää biologista monimuotoisuutta

MTV lähestyi vielä eläinpuistoa sähköpostitse selvittääkseen edellä mainittuja asioita ja sitä, aiotaanko tarhan uros- ja naaraskarhua pitää samassa aitauksessa nyt, kun tieto Ansan sukupuusta on tullut julki. Eläinpuisto ei vastannut sähköpostiin.

Eläinsuojelulain mukaan eläintarhan tulee osaltaan edistää luonnonvaraisen eläimistön suojelua ja biologisen monimuotoisuuden säilymistä.

Eläintarhalle on laissa annettu muitakin tehtäviä, kuten osallistua lajien suojeluun liittyvään tietojen vaihtoon.

MTV Uutiset Live 12.5.: MTV selvitti Kuusamon karhutarhan epäkohtia

11:17

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja