Pohjois-Ruotsissa varaudutaan kovaan tuuleen ja runsaaseen lumentuloon – kouluja suljettu myräkän vuoksi

Suuressa osassa pohjoista Ruotsia varauduttiin keskiviikkona talvimyräkkään, joka tuo mukanaan kovaa tuulta ja runsasta lumi- ja vesisadetta.

Jämtlannin läänissä Krokomin ja Åren kunnissa koulut ovat myräkän vuoksi kiinni keskiviikkona ja torstaina, Åressa myös perjantaina. Vain yhteiskunnallisesti tärkeässä työssä olevien vanhempien lapsille tarjotaan hoitoa.

– Emme saa lapsia kouluun ja takaisin, koska osa teistä ei ole ajokelpoisia, sanoo Åren kunnanjohtaja Kaj Söder uutistoimisto TT:lle.

Söderin mukaan julkisen liikenteen liikennöitsijän kanssa tultiin siihen tulokseen, että liikenteeseen lähtemiseen liittyisi hengenvaara.

Tunturiin ei ole asiaa

Ruotsin ilmatieteen laitos on antanut oranssin eli toiseksi korkeimman säävaroituksen Lapin tunturialueelle, jossa on odotettavissa erittäin vaikeaa säätä, tuulta ja voimakasta lumentuloa.

Sääolosuhteet johtuvat matalapaineesta, joka on tällä hetkellä Atlantin päällä, kertoo meteorologi Emma Härenstam uutistoimisto TT:lle.

– Lapin tunturialueella sateet tulevat pääosin lumena, runsaina ja katkeamatta. Tuulta on luvassa myös, ja sen odotetaan voimistuvan keskiviikkona iltapäivällä, Härenstam sanoo.

Härenstamin mukaan tuulessa ja lumisateessa suunnistaminen voi olla vaikeaa, eikä oranssin varoituksen ollessa voimassa kannata lähteä tunturiin.

Hankalan sään odotetaan jatkuvan Pohjois-Ruotsissa perjantaihin asti. Lauantaina voi Härenstamin mukaan tulla vielä vähän lunta, mutta tuuli näyttää tuolloin jo tyyntyvän.

Junayhtiö Vy on perunut perjantaiaamuun asti kaikki junavuorot Ruotsin Kiirunan ja Norjan Narvikin välillä sekä Jämtlannissa Östersundin ja Storlienin välillä.

Myräkkä vaikuttaa myös Norjaan, jossa useita suuria teitä ja vuorensolia on suljettu. Norjassa myrsky on saanut nimen Gyda.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja