Suomessa ja Norjassa valmistaudutaan myrskyyn – ajokeli voi olla torstaina erittäin huono

Tuulta ja sadetta luvassa – voimakas matalapaineen keskus lähestyy lännestä 1:30
Meteorologi Mette Mannonen kertoo tulevien päivien säästä.

Norjaan iskevä myrsky vaikuttaa myös Suomeen. 

Keskiviikon ja torstain välisen yön aikana lännestä leviää sadealue. Torstaiaamuna lunta sekä räntää sataa suuressa osassa maata. 

– Ajokeli voi olla erittäin huono ja aamu on jo hyvin tuulinen, meteorologi Mette Mannonen kertoo. 

Aamupäivän aikana sadealue liikkuu nopeasti itään ja runsaimmat sateet väistyvät. 

Lämpötilat ovat hieman plussan puolella, mutta päivä on hyvin tuulinen. Merellä esiintyy myrskypuuskia ja mantereella on voimakkaita tuulenpuuskia. 

Pohjois-Suomessa pilvisyys vaihtelee ja paikoin sataa lunta. Lämpötilat ovat nollan molemmin puolin ja tuulet puhaltavat kovasti myös pohjoisessa.

Perjantaina sää on jo poutaisempi ja laajalti aurinkoinen. Ilma kylmenee, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle. 

Uusi sadealue kuitenkin lähestyy jälleen lännestä ja sadealue kulkee Suomen yli lauantain vastaisena yönä. 

Norjassa varoitetaan jopa hengenvaarallisen voimakkaista tuulista

Norjassa valmistaudutaan poikkeuksellisen kovaan myrskyyn, jonka odotetaan rantautuvan maahan tämän illan ja huomisaamun välillä. Jo illalla tuulet olivat voimakkaita.

Yleisradioyhtiö NRK:n mukaan myrskyn ennustetaan iskevän pahimmin maan keskiosassa sijaitsevaan Tröndelagin lääniin, jossa sijaitsee muun muassa Trondheimin kaupunki. Läänin rannikkoalueilla tuulen varoitetaan puhaltavan puuskissa yli 40 metriä sekunnissa.

Viranomaiset varoittavat jopa hengenvaarallisen voimakkaista tuulista. Lisäksi myrskyn pelätään aiheuttavan paljon materiaalista tuhoa.

Julkinen liikenne on pysäytetty myrskyn vuoksi monin paikoin. Lisäksi etelän ja pohjoisen yhdistävä valtatie E6 on katkaistu myrskyn vuoksi Saltfjelletissä, mikä tarkoittaa, että autoilijoiden on koukattava Ruotsin kautta, jos haluavat kulkea etelän ja pohjoisen välillä. Myös lauttaliikenne rannikolla on katkaistu.

Monet kunnat ovat määränneet koulut ja päiväkodit pidettäviksi suljettuina huomenna.

Tröndelagissa poliisi on ohjeistanut ihmisiä välttämään vaarallisia paikkoja ja olemaan menemättä ulos ottamaan myrskystä valokuvia. Myrskyn odotetaan myös katkovan sähköjä laajasti, ja ihmisiä on kehotettu valmistautumaan olemaan pitkiäkin aikoja ilman sähköä.

Lue myös: