Valtteri-myrsky on Ruotsissa Malik: Ennusteissa tulvia, sähkökatkoja ja lentäviä esineitä

Siinä missä Suomessa odotetaan Valtteri-myrskyä, niin Ruotsissa lauantain otsikoissa vilisee Malik-myrsky. Kyse on samasta myrskystä, ja myös Ruotsissa sen odotetaan aiheuttavan laajoja ongelmia, kertoo muun muassa Aftonbladet.

Malikin odotetaan iskevän Ruotsissa maan eteläisiin ja läntisiin osiin. Lauantaina annettu varoitus ennustaa kovia tuulia, kaatuvia puita, sähkökatkoja ja tulvia.

– Tuokaa irtoesineet ja huonekalut sisälle, toteaa meteorologi Mikael Luhr Aftonbladetin mukaan.

Ruotsissa luvassa on tuulta, vettä ja lumisateita. Valmistelut aloitettiin jo perjantai-iltapäivänä, jolloin useiden junareittien liikenne keskeytettiin varotoimenpiteenä.

Tuulen arvioidaan viikonlopun aikana saavuttavan jopa 30 metrin puuskittaisen sekuntivauhdin. Suomessa myrskyn määritelmä täyttyy, kun tuuli puhaltaa 21–32 metriä sekunnissa. Jos tuuli vihmoo vähintään 33 metriä sekunnissa, puhutaan hirmumyrskystä.

Pahimmat tuulet pysynevät merellä, ennakoi Foreca. Siellä puuskittaisten tuulien arvioidaan yltävän jopa 33 metriin sekunnissa.

"Tuulet voivat lennättää esineitä"

Ruotsissa tilanne on sikäli samankaltainen kuin Suomessa, että myrskyn pahimman vaiheen odotetaan alkavan lauantai-iltapäivänä.

Viiveitä niin lento-, juna- kuin laivaliikenteeseenkin odotetaan. Samoin laajat sähkökatkokset ovat pikemminkin todennäköisiä kuin mahdollisia.

– Vahvat tuulet voivat lennättää esineitä ja aiheuttaa vahinkoa rakennuksille. Laajoja vaurioita metsille voi myös tapahtua, meteorologi Luhr arvioi.

Ruotsissa on useille läntisen rannikon alueille annettu niin sanottu oranssi varoitus.

– Yleinen ohje tuolloin on pysyä poissa ulkotiloista. Jos voit pysyä sisällä lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön, niin se on hyvä juttu, Luhr ohjeistaa.

Suomen Uudellemaalle lunta on arvioitu tupruttavan parissa vuorokaudessa peräti 40 senttiä. Ruotsissa ennustetaan korkeintaan noin 20 sentin kerroksia.

Ruotsin länsirannikolla on myös tulvariski, sillä veden tason pelätään voivan nousta peräti 140 sentillä Halmstadin ja Malmön välisellä alueella.

Vaikean sään odotetaan jatkuvan Ruotsissa myös sunnuntaina, jolloin se siirtyy maan pääkaupunkia Tukholmaa kohti.

Lue myös:

    Uusimmat