Mainos

Pohjois-Pohjanmaalle odotetaan tavanomaisia tulvia

Tulvahuiput ajoittuvat yleensä huhtikuun loppupuolelle ja toukokuun alkupuoliskolle alueesta riippuen.

Kevään tulvat arvioidaan Pohjois-Pohjanmaalla tavanomaisiksi. Tulvavahinkojen mahdollisuus on kuitenkin olemassa, koska Pohjanmaan vesistöihin muodostuu helposti jääpatoja, joiden vuoksi tulvavesi saattaa paikallisesti nousta hyvinkin korkealle.

Tulvauhan suuruus riippuu siitä, kuinka nopeasti lumi sulaa. Vesisateet pahentavat tilannetta etenkin, jos koko valuma-alueen lumipeite sulaa samanaikaisesti.

Järvien jään paksuus Pohjois-Pohjanmaalla on 51-57 senttiä. Jokijään paksuus vaihtelee virtaus- ja säännöstelyolojen vuoksi eri jokivesistöissä.

Tulvahuiput ajoittuvat yleensä huhtikuun loppupuolelle alueen eteläosan vesistöissä ja toukokuun alkupuoliskolle Iijoen ja Kuivajoen vesistöissä. Lumen vesiarvot ovat alueen vesistöissä noin 80 prosenttia ajankohdan normaaliarvoista.

Ennakkotoimina ennen sulamisen alkamista tehdään muun muassa lumen vesiarvojen ja jään paksuuden mittauksia. Lisäksi säännöstelyaltaita tyhjennetään tulvavesien varastoimiseksi niihin. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen alueella on noin 10 allasta, joihin tulvavesiä varastoidaan.

Myös tänä keväänä sahataan jäitä ainakin Kala- ja Pyhäjoella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.