Mainos

Pohjois-Korean johtajan velipuolen murhaoikeudenkäynti jatkui – syytettyjä naisia uhkaa kuolemantuomio

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin velipuolen Kim Jong-Namin murhaoikeudenkäynti jatkui maanantaina kahden kuukauden tauon jälkeen Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Kimin murhasta syytetään kahta ulkomaalaista naista, joille syyttäjä vaatii kuolemantuomiota. Naiset ovat vakuuttaneet syyttömyyttään.

Kim Jong-Nam murhattiin viime helmikuussa Kuala Lumpurin lentokentällä. Murhassa käytettiin hermomyrkky VX:ää, joka on myrkyllisin ihmisen valmistama myrkky. Syyttäjän mukaan toinen naisista hieroi nestemäistä myrkkyä liinalla Kimin kasvoihin. Kim kuoli Malesian sisäministerin mukaan tuskallisen kuoleman mukaan noin 20 minuuttia myrkyn saamisen jälkeen.

Murhasta syytetyt naiset, vietnamilainen Doan Thi Huong ja indonesialainen Siti Aisyah, ovat ilmoittaneet olevansa syyttömiä. He kertovat, että luulivat olevansa mukana jonkinlaisessa pilassa, joka olisi osa tosi-tv-ohjelmaa. Aisyah sanoi, että hänelle maksettiin 85 euroa vastaava summa kepposen tekemisestä. Hän sanoi uskoneensa hierovansa vauvaöljyä Kimin kasvoihin. Naisten puolustusasianaja on sanonut, että naisia käytettiin murhassa vain likaisen työn tekijöinä ilman, että he itse ymmärsivät, missä olivat mukana.

Oikeudenkäynnissä on tähän asti todistanut yhteensä 29 syyttäjän todistajaa. Tällä viikolla vielä neljän lisää odotetaan todistavan.

Syyttäjän mukaan on selvää, että naiset murhasivat Kim Jong-Namin. Syyttäjän todistajien mukaan molempien naisten vaatteista ja Huongin sormista löytyi VX-myrkkyä. Lisäksi Huong näyttää lentokentän valvontakameroiden kuvissa hierovan jotakin Kimin kasvoihin. Syyttäjän on kuitenkin sanonut, ettei tiedä naisten motiivia murhata Kim. Oikeudessa on muun muassa keskusteltu valvontakamerakuvien aitoudesta.

Jutussa on ollut syytettynä myös neljä Pohjos-Korean kansalaista, mutta he onnistuivat pakenemaan Malesiasta ennen oikeudenkäynnin alkamista. Pohjois-Korean suurlähetystön ja valtiollisen lentoyhtiön Air Koryon epäillään auttaneen miehiä pakenemaan.

Malesia on tarkoin varonut syyttämästä Pohjois-Koreaa murhasta. Maa on tehnyt selväksi, ettei se halua oikeudenkäynnin ympärille kansainvälispoliittista väriä. Etelä-Korea sen sijaa syytti pohjoisnaapuriaan murhasta pian sen tapahduttua.

Oikeudenkäynnin odotetaan päättyvän toukokuussa.

YK on määritellyt VX:n kemialliseksi aseeksi vuonna 1993 ja sen käyttö on kielletty kemiallisen aseet kieltävän sopimuksen nojalla.

Lähteet: Reuters, ABC

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.