Mainos

Kim Jong-namin murhassa käytetty aine tunnistettu vaaralliseksi hermokaasuksi

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuolen salamurhassa epäillään käytetyn yhtä maailman vaarallisimmista hermokaasuista.

Kielletyn VX-hermokaasun paljastuminen mahdolliseksi surma-aseeksi herätti myös kysymyksiä siitä, paljonko Pohjois-Korealla on tätä joukkotuhoaseeksi luokiteltua kaasua ja muita kemiallisia aseita.

VX on tuoksuton ja väritön öljymäinen aine, joka on jopa kymmenen kertaa tehokkaampaa kuin pahamaineinen sariini. Vain viisi grammaa VX:ää iholla voi tappaa. Myrkky voi aiheuttaa vain minuuteissa kohtauksia tai sydämen pettämisen.

Tätä pelottavaa ainetta salamurhaajien epäillään ruiskuttaneen Kim Jong-namin kasvoille Kuala Lumpurin lentokentällä viime viikolla. Hän kuoli pääsemättä sairaalaan.

– On uskomatonta, että rikoksen tekijät käyttivät sitä (myrkkyä) paljain käsin. He eivät varmaankaan tienneet, että kyseessä on VX, sanoi japanilainen asiantuntija Yosuke Yamasato.

Malesian poliisi tosin on kertonut, että myrkyn ruiskuttamisesta epäilty nainen kiirehti teon jälkeen vessaan pesemään käsiään.

Etelä-Korea: Olemme järkyttyneitä

Malesian poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä teosta epäiltynä: vietnamilaisen ja indonesialaisen naisen sekä pohjoiskorealaisen miehen. Poliisi haluaisi kuulla seitsemää muutakin, joista neljän epäillään paenneen Pohjois-Koreaan. Listalla on muun muassa pohjoiskorealainen diplomaatti.

Etelä-Korea onkin syyttänyt teosta pohjoisnaapuriaan, joka puolestaan sälyttää syyn Malesialle.

Etelä-Korea tuomitsi perjantaina hermokaasun käytön.

– Olemme järkyttyneitä Malesian viranomaisten paljastuksesta, että VX:ää... käytettiin Kim Jong-namin surmassa, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Se huomautti, että myrkyn käyttö olisi kansainvälisten sopimusten vastaista. Pohjois-Korea ei ole tosin allekirjoittanut kemialliset aseet kieltävää sopimusta.

Etelä-Korean puolustusministeriö arvioi kolme vuotta sitten, että pohjoisnaapuri on tuottanut kemiallisia aseita 1980-luvulta asti ja että niitä on varastossa jopa 5 000 tonnia.

Viikko sitten Malesiassa salamurhatun Kim Jong-namin myrkytys näkyy lentokentän turvakameroiden kuvissa:

1:10
 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.