Kim Jong-unin velipuoli salamurhattu – tekijöiksi epäillään "myrkkyneuloin" varustautuneita naisagentteja

1:58

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vanhempi velipuoli Kim Jong-nam on murhattu dramaattisella tavalla Malesiassa.

Virallista vahvistusta uhrin henkilöllisyydestä ei heti saatu, mutta Malesian poliisi ilmoitti tiistaina, että Kim Chol -nimellä esiintynyt pohjoiskorealainen mies oli kuollut matkalla lentokentältä sairaalaan. Kim Jong-namin tiedetään käyttäneen tätäkin nimeä.

Eteläkorealainen tv-kanava TV Chosun kertoi, että salamurha tapahtui Kuala Lumpurin lentokentällä maanantaina ja sen takana olisi ollut kaksi naista, joiden epäillään olevan Pohjois-Korean agentteja. He käyttivät tv-kanavan mukaan "myrkkyneuloja" ja pääsivät pakenemaan tapahtuman jälkeen, ilmeisesti taksilla.

Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan salamurhaajat käyttivät uhriinsa suihketta lentokentän ostosalueella. Kim haki tuskissaan apua informaatiotiskillä, minkä jälkeen hänet vietiin kentän ensiapupisteeseen. Hän kuoli matkalla sairaalaan.

Kuolinsyy varmistuu vasta tarkempien tutkimusten jälkeen, malesialaisviranomaiset kertoivat.

Disneyland-retki katkaisi tien diktaattoriksi

Kim Jong-nam, 45, oli Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong-ilin vanhin poika. Häntä pidettiin todennäköisenä vallanperijänä vielä 2000-luvun alussa, mutta hän ajautui sittemmin epäsuosioon. Kim Jong-namin epäsuosion yhtenä syynä pidetään sitä, että hän jäi kiinni yrittäessään päästä Japaniin väärennetyn passin avulla. Hän pyrki Tokion Disneyland-huvipuistoon.

Tämän jälkeen hän on asunut Pohjois-Korean ulkopuolella, lähinnä Macaossa. Etelä-Korean viranomaiset kertoivat vuonna 2012 ottaneensa kiinni miehen, joka tunnusti osallistuneensa aiemmin juoneen, jonka tarkoitus oli surmata Kim Jong-nam.

Diktaattori Kim Jong-unin tiedetään ennenkin surmauttaneen sukulaisiaan. Vuonna 2013 hänen vaikutusvaltainen setänsä Jang Song-thaek teloitettiin maanpetturuuden takia. Velipuolen surmaaminen nähtiin Kim Jong-unin tapana varmistaa selustaansa, ettei tarjolle jäisi ketään vaihtoehtoja maan johtajaksi. 

Pohjois-Korea on ollut lähipäivinä mediassa tekemänsä ohjuskokeen vuoksi. 

1:27

1:31

1:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja