Tältä näyttää Kim Jong-unin sisko – hän voi olla Pohjois-Korean seuraava hallitsija

Tältä näyttää Kim Jong-unin sisko – hän voi Pohjois-Korean seuraava hallitsija 0:34
Katso, miltä Kim Jong-unin sisko näyttää videolla.

Huhut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin katoamisesta käynnistivät kansainvälisesti kiivaan pohdiskelun siitä, kuka voisi olla hallitsijan mahdollinen seuraaja. Keskusteluissa on noussut esille diktaattorin sisko, Kim Yo-jong.

Aikaisemmin viime viikolla uutisoitiin Kim Jong-unin toipuvan vakavasta leikkauksesta, jonka takia hän on ollut pitkään pois julkisuudesta.

Kim Jong-unin tila herätti entisestään kysymyksiä, kun häntä ei nähty 15. huhtikuuta Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymäpäiväjuhlissa. Tapahtuma on merkittävä juhlapäivä Pohjois-Koreassa.

Tänään Etelä-Korean hallinto kuitenkin tiedotti Kim Jong Unin olevan elossa ja voivan hyvin.

Tällä hetkellä on käynnissä kansainvälinen huhumylly siitä, kuka voisi täyttää johtajan saappaat, jos Kim Jon-unille sattuisi jotain.

Katseet ovat kohdistuneet hänen siskoonsa Kim Yo-jongiin.

Hallitsija luottaa siskoonsa

32-vuotias Kim Yo-jong on isoveljeään kolme vuotta nuorempi. Sen enempää siskosta ei oikein olekaan tietoa saatavilla.

The Washington Postin mukaan hän kävi samaan aikaan isoveljensä Kim Jong-unin kanssa yksityiskoulua Sveitsissä. Tämän lisäksi Sveitsin ajoista tiedetään Kim Yo-jongin harrastaneen balettia, ennen kuin hän palasi veljensä kanssa takaisin Pohjois-Koreaan 2000-luvun alkupuolella.

Kim Yo-jong tuli ensimmäistä kertaa esille kansainvälisesti vuonna 2018, jolloin hän edusti maataan Etelä-Koreassa järjestetyissä talviolympialaisissa.

– Kim Yo-jong on älykäs ja laskelmoiva. Hän voi olla saavuttanut paljon valtaa toimimalla varjoissa, kertoo Pohjois-Korean asiantuntija Bruce Bennett Daily Beastille.

Viime kuussa Yo-jong antoi ensimmäisen julkisen lausuntonsa sen jälkeen, kun Etelä-Korea oli arvostellut maan sotaharjoituksia. Yo-jong haukkui Etelä-Koreaa ”peloissaan haukkuvaksi koiraksi”.

Etelä-Korealaisen tutkijan Youngshik Bongin mukaan viralliset kannanotot poliittisiin asioihin Kim Yo-jongin omalla nimellä antavat osviittaa asemasta maan hallinnossa.

– Tämä selvästi paljastaa sen, että Kim Jong-un on antanut pikkusiskolleen valtaa kirjoittaa henkilökohtaisella sävyllä. Hän on valmis siihen, että hänen siskostaan voi tulla hänen sivupersoonansa, analysoi Bong.

Reilu vuosi sitten Yo-jong seurasi veljeään Kimiä huippukokouksessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Ydinaseneuvottelut kuitenkin kariutuivat tapaamisessa, mistä Kim Yo-jong joutui maksamaan hinnan. Hänet erotettiin tämän jälkeen keskuskomitean poliittisesta toimikunnasta, johon hänet kuitenkin nimitettiin takaisin viime kuussa.

Asiantuntija Leonid Petrovin mukaan siskolla on vahva vaikutusvalta ja suora pääsy veljensä puheille.

– Hän on luotettava poliittinen henkilö, joka auttaa veljeään ylläpitämään positiivista julkista imagoa, sanoo Petrov.

Tämänhetkisen hallitsijan Kim Jong-unin terveydentilaa on spekuloitu jo useiden vuosien ajan. Daily NK:n mukaan syynä sydänongelmiin olisivat tupakointi, ylipaino ja liiallinen työnteko.

Katso ylhäällä olevalta videolta, miltä mahdollinen seuraava Pohjois-Korean hallitsija Kim Yo-jong näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat