Mainos

Pohjois-Korea teki jälleen uuden ohjuskokeen – "Emme siedä jatkuvia provokaatioita"

2:05

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen ohjuskokeen. Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan mukaan kyseessä oli lyhyen matkan ballistinen ohjus.

Päämajasta kerrotaan, että ohjusta seurattiin kuusi minuuttia ennen kuin se laskeutui Japaninmereen. Ohjuskokeen ei arvioitu aiheuttavan uhkaa Pohjois-Amerikalle.

– Jatkamme Pohjois-Korean toimien seuraamista tiiviisti, päämajan tiedotteessa sanottiin. 

Etelä-Korean mukaan ohjus laukaistiin läheltä Pohjois-Korean rannikolla sijaitsevaa Wonsanin kaupunkia. Ohjus ammuttiin Etelä-Korean mukaan paikallista aikaa aamuviiden jälkeen eli Suomen aikaa pian puolenyön jälkeen.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan presidentti Moon Jae-in on kutsunut kansallisen turvallisuusneuvoston koolle arvioimaan asiaa. Ministeriö tuomitsi kokeen "vakavaksi uhaksi".

Abe lupailee konkreettisia toimia yhdessä USA:n kanssa

Myös Japanin pääministeri Shinzo Abe tuomitsi heti tuoreeltaan ohjuskokeen. Hän myös vannoi Japanin ryhtyvän konkreettisiin toimiin yhdessä Yhdysvaltain kanssa. 

– Emme koskaan siedä Pohjois-Korean jatkuvia provokaatioita, jotka eivät huomioi kansainvälisen yhteisön toistettuja varoituksia, pääministeri kommentoi asiaa toimittajille.

– Kuten totesimme G7-kokouksessa Pohjois-Korea on kansainvälisen yhteisön ensisijainen ongelma. Pohjois-Korean estämiseksi ryhdymme konkreettisiin toimiin Yhdysvaltojen kanssa, Abe sanoi.

Trump lupaillut ratkaisua Pohjois-Korean aiheuttamaan ongelmaan

Pohjois-Korea on laukaissut useita ohjuksia tänä vuonna. Se on tehnyt myös ydinkokeita. Maa sanoo tarvitsevansa ydinaseita puolustautuakseen maahantunkeutumisen uhalta.

Useiden maiden johtajat sekä YK ovat tuominneet Pohjois-Korean toimet jyrkästi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut, että Pohjois-Korean vastaisia pakotteita kiristetään.

YK:n turvallisuusneuvosto vannoikin aiemmin tässä kuussa patistavansa kaikkia maita tiukentamaan Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Turvallisuusneuvosto antoi asiasta yksimielisen lausunnon, jota tuki myös Pohjois-Korean läheisin liittolainen Kiina.

Trump on myös lupaillut ratkaisua Pohjois-Korean aiheuttamaan ongelmaan. Presidentti kuvaili Pohjois-Korean aiheuttamaa ongelmaa suureksi ja koko maailmaa koskevaksi, kun hän tapasi Japanin pääministerin Aben ennen G7-kokouksen alkua viime viikolla.

– Se on iso ongelma, se on maailman ongelma, Trump sanoi.

– Se tullaan ratkaisemaan, Trump sanoi kertomatta enempää yksityiskohtia.

Yhdysvallat on sanonut olevansa valmis neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa, jos Pohjois-Korea lopettaa ohjus- ja ydinkokeet. Yhdysvallat ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta puuttua tilanteeseen sotilaallisesti.

Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin mukaan sota Pohjois-Korean kanssa olisi katastrofaalinen. Mattis kommentoi asiaa haastattelussa, joka julkaistiin sunnuntaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.