Mainos

Pohjois-Korea uhkaa jatkaa ohjuslaukaisuja – myönsi ensi kertaa ohjuslaukaisun Japanin yli

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee yksimielisesti Pohjois-Korean tiistaisen ohjuslaukaisun Japanin yli. Välittömiä tiukempia pakotteita Pohjois-Korealle ei kuitenkaan asetettu.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneet diplomaattilähteet arvioivat, että 15-jäsenisen turvallisuusneuvoston kyky laatia yksimielinen lausunto Pohjois-Korean ohjuskokeen tuomitsemisesta osoittaa kuitenkin jäsenmaiden halua pysyä yhtenäisinä ohjuskokeiden vastustamisessa.

Turvallisuusneuvosto piti hätäkokouksen Pohjois-Korean uusimmasta ohjuslaukaisusta suljetuin ovin. Hätäkokousta vaativat tiistaina Japani ja Yhdysvallat.

Turvallisuusneuvosto vaati lausunnossaan Pohjois-Koreaa noudattamaan päätöslauselmia, jotka kieltävät siltä ohjuskokeet ja ydinaseohjelman.

– Turvallisuusneuvosto ilmaisee vakavan huolensa siitä, että Japanin yli suuntautuneella ohjuskokeella sekä viimeaikaisilla toimillaan ja lausunnoillaan Pohjois-Korea tahallisesti horjuttaa alueellista vakautta ja rauhaa, lausunnossa sanotaan.

YK:n turvallisuusneuvosto kehotti myös jäsenmaitaan ja muita valtioita ponnistelemaan "rauhanomaisen ja kokonaisvaltaisen ratkaisun löytämiseksi dialogin keinoin".

Pohjois-Koreaa kohtaan on jo seitsemän kertaa asetettu YK-pakotteita, mutta ne eivät ole juuri vähentäneet maan ohjuskokeita eivätkä saaneet sitä luopumaan ydinohjelmastaan. 

Pohjois-Korean ohjus lensi Japanin Hokkaidon saaren yllä kulkien satoja kilometrejä Japanin päällä ennen kuin putosi mereen. Ohjuksen lentorata oli kohdistettu Guamiin, missä sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta. Pohjois-Korea uhkaili aiemmin elokuussa ohjusiskulla Guamiin.

Pohjois-Korea myönsi ohjuslaukaisun Japanin yli 

Pohjois-Korea vahvisti yöllä keskiviikkona Suomen aikaa laukaisseensa ohjuksen Japanin yli. Samalla maa sanoi jatkavansa ohjuslaukaisuja.

Pohjois-Korean hallituksen äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan kyseessä oli keskipitkän kantaman Hwasong-12-ohjus ja laukaisua valvoi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Kim korosti, että nyt laukaistu ohjus oli vasta "alkusoittoa".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi uuden ohjuskokeen jälkeen, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä Pohjois-Korean saamiseksi kuriin. Näin Trump otti uudelleen esille vaihtoehdon, jossa Yhdysvallat tekisi ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan.

Vain muutama päivä sitten Trump oli onnitellut itseään siitä, että Pohjois-Korean Kim "näyttäisi alkavan kunnioittaa meitä".

Pohjois-Korean ohjuskoetta Japanin yli pidettiin röyhkeänä ja hälyttävänä. Yleensä Pohjois-Korea on välttänyt ohjustensa ampumista Japanin yli. Maa on tehnyt niin aiemmin vain kahdesti, vuosina 1998 ja 2009. Molemmilla kerroilla Pohjois-Korea kuitenkin väitti kyseessä olleen ohjuksen sijaan satelliitti. Nyt maa myönsi enimmäistä kertaa ohjuksen laukaisun Japanin yli.

KCNA:n mukaan tiistain ohjuskoe sujui suunnitellusti ja naapurimaita vaarantamatta. Toimiston mukaan Kim Jong-un oli ohjuskokeen lopputulokseen "erittäin tyytyväinen".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.