Pohjois-Korea soimasi Trumpia järjettömäksi: "Vain voimankäyttö toimii Trumpia vastaan"

Pohjois-Korea jatkaa sanasotaa Yhdysvaltain kanssa valtiollisen uutistoimistonsa kautta. Pohjois-Korea soimaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia järjen puutteesta.

Pohjois-Korean äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan Trumpiin "toimii vain voimankäyttö".

– Järkevä dialogi ei ole mahdollista tällaisen järkeä vailla olevan ihmisen kanssa ja vain kova voimankäyttö toimii hänen kanssaan, Pohjois-Korean armeijan kenraali Kim Rak Gyom sanoi KCNA:n mukaan.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat uhitelleet ydinaseillaan. Trump tviittasi aiemmin, että Yhdysvaltojen ydinaseet ovat nyt voimakkaampia kuin koskaan. Trump uhkasi toissapäivänä Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos se jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua. Pohjois-Korea ilmoitti puolestaan harkitsevansa iskuja Yhdysvaltain Guamissa sijaitsevien sotilaskohteiden lähelle.

CNN: Havaijilla varaudutaan jo mahdolliseen Pohjois-Korean ydiniskuun

Havaiji varautuu ensimmäisenä Yhdysvaltain osavaltiona mahdolliseen Pohjois-Korean ydiniskuun, uutisoi CNN.

Osavaltiossa on valmisteltu uutta varautumissuunnitelmaa jo noin seitsemän kuukautta, eli jo ennen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain ydinaseita koskevan sananvaihdon kärjistymistä tällä viikolla. Kyse on viranomaisten mukaan varotoimesta.

Havaijin puolustusviranomaisten arvion mukaan osavaltiolle jäisi noin 20 minuuttia aikaa varautua, jos Pohjois-Korea laukaisisi Havaijia kohti mannertenvälisen ydinohjuksen.

Havaijilla pohditaan nyt muun muassa tapoja varoittaa alueen 1,4 miljoonaa asukasta mahdollisesta ydiniskusta. Hälytyssireenijärjestelmää on määrä testata marraskuussa. Vastaavaa testiä ei ole tehty alueella sitten 1980-luvun.

Lisäksi havaijilaisia muun muassa ohjeistetaan parhaista toimintatavoista mahdollisen iskun sattuessa. 

Japani ei hyväksy Pohjois-Korean provokaatiota

Japanin hallitus ei hyväksy Pohjois-Korean provokatiivista toimintaa. Japanin hallituksen viestintäpäällikkö Yoshihide Suga ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Pohjois-Korea kertoi saaneensa valmiiksi suunnitelmat siitä, miten se voisi laukaista ohjuksia Yhdysvaltojen Guamiin Japanin kautta.

Japani on jo aiemmin vakuuttanut, että se ampuu alas Pohjois-Korean ohjukset, jotka uhkaavat iskeä Japanin alueelle. Hallituksen viestintäpäällikkö kieltäytyi paljastamasta Japanin tarkempia suunnitelmia, mutta maan armeija aloittaa hänen mukaansa tarvittavat toimenpiteet.

– On hyvin tärkeää keskittyä Yhdysvaltojen pelotevaltaan, kun turvallisuustilanne on alueella äärimmäisen vakava, hän sanoo.

– Presidentti Trump on sanonut, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, ja Japanin hallitus toivottaa tämän politiikan tervetulleeksi, hän lisää.

Viestintäpäällikön mukaan Japani ja Yhdysvallat konsultoivat toisiaan tiiviisti. Yhdysvaltojen ja Japanin ulko- ja turvallisuusministereillä on lisäksi tapaaminen 17. elokuuta. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja