Mainos

Pohjois-Korea ampunut naapureidensa mukaan useita ohjuksia mereen

Pohjois-Korea on ampunut tänään useita ohjuksia mereen, kertovat Japani ja Etelä-Korea. 

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korea ampui ohjuksia mereen varhain tänä aamuna. Ministeriö ei tarkentanut, kuinka monesta ohjuksesta on kyse. Ministeriön mukaan sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat seuraavat tarkasti tilanteen kehittymistä.  

Japanin pääministeri Shinzo Abe on puolestaan kertonut, että Pohjois-Korea on ampunut yhteensä neljä ohjusta. Näistä neljästä ohjuksesta kolme on Aben mukaan laskeutunut Japanin merialueelle maan yksinomaiselle talousvyöhykkeelle. 

– Pohjois-Korea on ampunut tänään lähes yhtäaikaisesti neljä ballistista ohjusta, jotka lensivät noin 1000 kilometriä, Abe sanoi parlamentin edessä. 

– Tämä osoittaa selkeästi, että Pohjois-Korea on siirtynyt seuraavalla uhkatasolle, pääministeri jatkoi lisäten, että tapaa myöhemmin tänään maan kansallisen turvallisuusneuvoston. 

Viimeisin ohjuskoe helmikuussa 

Pohjois-Korea teki ohjuksen koelaukaisun myös viime kuussa. Koelaukaisu oli maan julkaiseman tiedotteen mukaan menestys. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli tiedotteen mukaan valvonut itse kokeen tekemistä.  

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea pyysivät tuolloin, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu ohjuskokeen takia. Kokouksen vauhdikkaasti pitänyt turvallisuusneuvosto tuomitsi yksimielisesti Pohjois-Korean tekemän ohjuslaukaisun. Lauselmaan liittyi myös Kiina, Pohjois-Korean lähin tukija. 

YK:n turvallisuusneuvosto myös uhkasi ryhtyä lisätoimiin Pohjois-Koreaa vastaan, mikäli se ei lopeta ohjusuhitteluaan. Neuvoston mukaan ohjuskokeet rikkovat YK:n päätöslauselmia, jotka kieltävät Pohjois-Korealta ballististen ohjusten laukaisut ja ydinkokeet. 

Pohjois-Korean arvioitiin tehneen ohjuskokeen testatakseen Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin reaktiota. Trump tuomitsi kokeen heti tuoreeltaan. 

– Yhdysvallat on sataprosenttisesti Japanin puolella Pohjois-Korean laukaisun jälkeen, Trump sanoi tuolloin. Hän kommentoi asiaa isännöidessään Japanin pääministeri Abea. 

Yhdysvallat tuomitsi maanantaiaamuna Suomen aikaa myös Pohjois-Korean uusimmat ohjuskokeet. Maan ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat tuomitsee voimakkaasti ohjuskokeet, jotka rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia. Ministeriön tiedotteen mukaan Yhdysvallat on valmis käyttämään kaikkia käytössään olevia keinoja Pohjois-Korean kasvavaa uhkaa vastaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.