Mainos

Pohjois-Korea-neuvottelut jatkuvat huomenna

Neuvottelut kaatuivat tänään kiistaan Pohjois-Korean jäädytetyistä varoista. Yhdysvallat on luvannut vapauttaa jäädytetyt varat, mutta Pohjois-Korea ei halua jatkaa neuvotteluja ennen kuin rahat ovat sen tilillä.

Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytäviä neuvotteluja suunnitellaan jatkettavan huomenna, vaikka tämänpäiväisissä neuvotteluissa ei edetty.

Neuvottelut keskeytyivät aiemmin tänään jäädytettyjä varoja koskevaan kiistaan. Pohjois-Korea kieltäytyi osallistumasta iltapäivän istuntoon, koska macaolaiseen pankkiin jäädytettyjä 25:tä miljoonaa dollaria ei ole vielä palautettu, kertovat diplomaatit.

Japanin neuvottelijan Kenichiro Sasaen mukaan neuvotteluissa ei tänään edistytty ollenkaan.

Yhdysvallat kertoi eilen, että Pohjois-Korean varat vapautetaan. Pohjois-Korea boikotoi neuvotteluita yli vuoden ajan varojen jäädytyksen vuoksi. Sopu kiistassa herätti toiveita siitä, että neuvotteluissa päästäisiin keskittymään Yongbyonin ydinreaktorin sulkemiseen.

Kuuden maan neuvotteluissa sovittiin helmikuussa, että Pohjois-Korea sulkee Yongbyonin ydinreaktorin huhtikuun puoliväliin mennessä ja saa vastineeksi energia-apua.

Pohjois-Korea on tyytyväinen päätökseen vapauttaa varat, mutta neuvottelut voivat jatkua vasta kun rahat todella ovat sen tilillä, kertoi Pohjois-Korean hallitusta tukeva sanomalehti Japanissa. Macaolaisten viranomaisten mukaan rahat siirretään Pohjois-Korean Pekingin-tilille, mutta he eivät kertoneet milloin.

Pohjois-Korea syytti aiemmin päivällä Japania neuvotteluiden sabotoimisesta. Maiden välejä hiertää muun muassa kiista japanilaissotilaiden sieppauksista 1970- ja 80-luvuilla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.