Pohjois-Korea: Dialogia ei synny, jos Yhdysvallat ei lopeta vihamielistä politiikkaansa

Presidentti Joe Biden tiukkana Vladimir Putinille – Yhdysvallat ei katso enää sivusta Venäjän aggressiivisia toimia:"Ne päivät ovat ohi" 0:56
Katso myös: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on jyrähtänyt myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Valkoinen talo on yrittänyt tavoittaa Pohjois-Korean hallintoa viikkojen ajan ilman tulosta.

Pohjois-Korea kertoi torstaina, että maa aikoo jättää huomiotta Yhdysvaltain yritykset ottaa yhteyttä. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui sanoi, ettei maiden välillä voi olla dialogia, ellei Yhdysvallat peru vihamielistä Pohjois-Korea-politiikkaansa. Tästä syystä maa aikoo jatkossakin sivuuttaa Yhdysvaltain viestintäpyrkimykset.

Jo valmiiksi eristäytynyt Pohjois-Korea on viime aikoina vetäytynyt entisestään suljettuaan rajansa koronaviruspandemian vuoksi.

Pohjois-Korea oli pitänyt mykkäkoulua Joe Bidenin presidenttikauden alkuviikkojen aikana. Valtionmedia viittasi Yhdysvaltain uuteen hallintoon ensimmäistä kertaa vasta aiemmin tällä viikolla.

Choen mukaan Yhdysvalloista on kuulunut hallinnonvaihdoksen jälkeen vain "huhuja Pohjois-Korean uhkasta" ja "sokeaa huutelua täydellisestä ydinaseista riisunnasta".

Yhdysvaltalaisministerit vierailulla Etelä-Koreassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin ovat parhaillaan vierailulla Aasiassa. Aasian-matkansa aikana ministerien tavoitteena on vahvistaa yhteistä rintamaa ydinasein varustettua Pohjois-Koreaa sekä vaikutusvaltaista Kiinaa vastaan.

Miesten Aasian-kierros alkoi maanantaina Japanista. Blinken ja Austin ovat reissunsa aikana vaatineet useasti, että Pohjois-Korea tulisi riisua täysin ydinaseista.

Choe kertoi Blinkenin Japanissa antamien kommenttien "ravistelleen meitä toden teolla". Varaulkoministerin mukaan Pohjois-Korea odottaa uteliaana, millaista "järjetöntä retoriikkaa" Blinken tulee käyttämään Etelä-Koreassa.

Yhdysvaltalaiskaksikko on tavannut tänään Etelä-Koreassa paikalliset ministerikollegansa, minkä lisäksi asialistalla on myös presidentti Moon Jae-inin tapaaminen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat liittolaisia, ja Yhdysvalloilla on maahan sijoitettuna noin 28  500 asevoimien jäsentä.

"USA:n ja Pohjois-Korean kohdattava yhdenvertaisina"

Nykyisen johtajan aikana Pohjois-Korean aseohjelmat ovat laajenneet nopeasti, ja maalla on hallussaan ohjuksia, joiden kantomatka ulottuu Yhdysvaltoihin asti. Varusteluun on vastattu kiristämällä kansainvälisiä pakotteita.

Yhdysvaltain edellisellä presidentillä Donald Trumpilla oli monimutkainen suhde Pohjois-Koreaan. Hän uhkaili maan johtajaa Kim Jong-unia muun muassa sotilastoimilla, mutta myöhemmin johtajien välit lämpenivät ja he tapasivat ainakin kolmesti.

Maiden suhteet eivät kuitenkaan lopulta edenneet. Yhdysvaltain tavoitteena oli myös tuolloin ollut riisua Pohjois-Korea ydinaseista.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-hui sanoi torstaina, että maiden tulisi kohdata toisensa yhdenvertaisina, jotta keskusteluja voitaisiin jatkossa edes käydä.

– Me teemme selväksi, ettemme anna enää uudelleen samanlaisia tilaisuuksia kuin Singaporessa ja Hanoissa, hän sanoi viitaten Trumpin ja Kimin tapaamisiin.

Valkoinen talo on yrittänyt helmikuun puolivälistä alkaen tavoittaa Pohjois-Korean hallintoa "lukuisten kanavien kautta" ilman vastausta, ulkoministeriön edustaja kertoi aiemmin tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat