Pohjois-Korea vaatii Yhdysvaltoja olemaan puuttumatta Koreoiden väleihin – uhkaa häiritä marraskuun vaaleja

Pohjois-Korea moitti torstaina Yhdysvaltoja puuttumisesta Koreoiden väleihin.

Yhdysvallat on ilmaissut pettymyksensä Pohjois-Korean tiistaiseen uhkaukseen katkaista kaikki poliittinen ja sotilaallinen vuoropuhelu Etelä-Korean kanssa. Syyksi suhteiden katkaisuun Pohjois-Korea sanoi etelästä toistuvasti lähetetyt lentolehtiset, joissa arvostellaan maan hallintoa.

Torstaista viestiään Pohjois-Korea ryyditti Yhdysvaltojen marraskuisiin presidentinvaaleihin liittyvällä varoituksella.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n välittämässä lausunnossa ulkoministeriön edustaja kehottaa Yhdysvaltoja keskittymään maan sisäisiin asioihin, mikäli se haluaa taata vaaleissa "helposti sujuvan" äänestyksen.

Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona aloittavansa ensi viikolla uudestaan koronaviruskriisin takia keskeytyksissä olleet, paljon väkeä keräävät kampanjatapahtumansa.

Trump kertoi aloittavansa presidentinvaalien kampanjoinnin 19. kesäkuuta Oklahomasta ja jatkavansa sen jälkeen Floridaan, Arizonaan ja Pohjois-Carolinaan. Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden on parhaillaan Trumpia suositumpi.

Turhautunut pohjoinen vihoittelee etelälle

Kaudellaan Trump on pyrkinyt lähentymään Pohjois-Korean yksinvaltaisen johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Kun parivaljakko kätteli lähes tasan kaksi vuotta Singaporessa, tapasi Pohjois-Korean johtaja ensimmäistä kertaa virassa olevan Yhdysvaltain presidentin.

Reilu vuosi sitten Kimin ja Trumpin väliset ydinaseneuvottelut kuitenkin loppuivat Hanoissa ennen aikojaan, eikä asia ole sen jälkeen edennyt.

Pohjois-Korea on toivonut pääsevänsä eron sille asetetuista kansainvälisistä pakotteista, mutta ei ole ollut valmis luopumaan ydinohjelmastaan.

Turhautunut Pohjois-Korea ei ole ilmaissut ärtymystään tilanteesta niinkään Yhdysvalloille, mutta yhteydenpito Etelä-Korean kanssa on ollut jäätävää. Viime kuukausina Pohjois-Korea on esimerkiksi tehnyt useita ohjuskokeita.

Etelä-Koreassa on noin 28 500 Yhdysvaltojen sotilasta.

Koreat ovat edelleen teknisesti sotatilassa, sillä vuonna 1953 päättyneen Korean sodan jäljiltä on voimassa aselepo, mutta ei virallista rauhaa.

Lue myös:

Juttua täydennetty kello 7.50.

Lue myös:

    Uusimmat