Mainos

Pohjois-Irlanti valmistautuu vaikeisiin hallitusneuvotteluihin

Hallitusneuvotteluista ei odoteta helppoja. Puolueita vaaditaan muodostamaan hallitus 26. maaliskuuta mennessä.

Pohjois-Irlannin itsehallinnon kannattajat näkivät tänään toivonpilkahduksen, kun alueparlamentin vaaleissa annettuja ääniä laskettiin. Protestanteilla ja katolilaisilla on runsaat kaksi viikkoa aikaa muodostaa yhteinen hallitus, tai maakunta palautetaan lopullisesti Britannian suoraan hallintaan.

Korkeaa äänestysvilkkautta pidettiin hyvänä merkkinä itsehallinnon tulevaisuudelle. Neuvottelut vallan jakamisesta tulevat silti tuskin olemaan helppoja, sillä niitä vastustetaan yhä äänekkäästi sekä protestanttien että katolilaisten suurimpien puolueiden riveissä.

Ääntenlaskun ensimmäiset tulokset näyttivät radikaalin protestanttipuolueen DUP:n päihittäneen maltillisemman kilpailijansa UUP:n odotetusti useissa vaalipiireissä. Brittimielisen DUP:n johtaja Ian Paisley kohdannee hallitusneuvotteluissa katolilaisen, itsenäisyyttä vaativan Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin. Molempien liikkeiden kannattajille ajatus yhteishallituksesta on kova pala, ja niiden johtajia on syytetty aatteidensa pettämisestä.

Britannian sotaisassa maakunnassa vuonna 1998 solmittu rauhansopimus synnytti alueparlamentin, jossa eri osapuolia edustavien puolueiden on määrä sopia yhdessä paikallisista kysymyksistä. Yritykset saada yhteishallinto käyntiin ovat kuitenkin epäonnistuneet toistuvasti: edellisten vaalien jälkeen, vuonna 2003, uusi parlamentti ei toiminut edes kokonaista päivää.

Rauhanneuvotteluja johtaneet Britannian pääministeri Tony Blair ja Irlannin pääministeri Bertie Ahern hoputtavat nyt puolueita ripeään toimintaan. Pian tehtävästään väistyvä Blair haluaa tilanteen parantuvan ennen kautensa loppua, ja Ahernilla on edessään parlamenttivaalit kotikentällä.

Blair ja Ahern vaativat puolueita muodostamaan hallituksen 26. maaliskuuta mennessä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.