Mainos

Pohjois-Irlannin unionisteja hoputetaan neuvottelemaan

Irlannin vaalit voittanut brittihallintoa kannattava DUP ei suostu neuvottelemaan toiseksi tulleen irlantilaismielisen Sinn Fein -puolueen kanssa. Mikäli yhteishallitusta ei synny, maakunta palautettaneen pysyvästi Britannian suoraan hallintaan.

Pohjois-Irlannin protestanttisen DUP-puolueen on aika suostua jakamaan valta katolilaisen Sinn Feinin kanssa, Irlannin ulkoministeri Dermot Ahern sanoi tänään. Keskiviikkoisissa alueparlamentin vaaleissa menestynyt DUP on kieltäytynyt neuvottelemasta terroristiryhmänä pitämänsä puolueen kanssa.

- Olemme onnistuneet ennenkin ottamaan jättiaskeleita, ja nyt DUP:n on vuoro ottaa oma harppauksensa ja muodostaa hallitus nationalistien kanssa, Ahern totesi.

Tänään illalla julkistettujen lopullisten vaalitulosten mukaan Britannialle uskollinen DUP sai 108-paikkaiseen parlamenttiin 36 paikkaa. Sinn Fein -puolue sai puolestaan 28 paikkaa. Molempien puolueiden kannatus nousi maltillisempien puolueiden kustannuksella.

- En suostu lähtemään hallitukseen minkään puolueen kanssa, ellei sen perimmäinen usko ja toiminta pohjaudu demokratiaan, DUP:n johtaja Ian Paisley sanoi Guardian-lehdelle.

Jos kaksi suurta puoluetta eivät onnistu muodostamaan yhteishallitusta 26. maaliskuuta mennessä, maakunta palautetaan pysyvästi Britannian suoraan hallintaan. Britannian Pohjois-Irlanti-kysymyksestä vastaava ministeri Peter Hain varoitti, että takaraja on ehdoton.

- Joko meillä on toimiva hallinto takarajaan mennessä, tai sitten poliitikkojen palkanmaksu lakkaa, Stormont (Pohjois-Irlannin parlamentti) suljetaan ja koko idea haudataan ehkä vuosiksi, Hain alleviivasi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.