Mainos

Pohjois-Irlannin rauhanhanke askeleen eteenpäin

Pohjois-Irlannin rauhanhanke on tänään edistynyt, kun IRA ilmoitti luovuttaneensa aseitaan. Myös järjestön poliittinen siipi Sinn Fein sanoutui irti voimankäytöstä.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA kertoi aseistariisunnasta pian sen jälkeen, kun Britannian hallitus oli vahvistanut, että Pohjois-Irlannissa pidetään marraskuun lopulla aluevaalit. IRA ei kertonut, missä tai minkä verran se antoi aseitaan kansainväliselle aseluovutuskomissiolle IICD:lle. IRA luovutti aseitaan ensi kertaa yli vuoteen.

Komissio perustettiin aukaisemaan umpisolmua, koska rauhanneuvottelut eivät edenneet. Protestanttipoliitikot vaativat IRA:lta aseista luopumista ehtona neuvotteluille, IRA taas halusi poliittisia edistysaskeleita ennen keskustelua aseista.

Viime vuosina IRA on kahteen otteeseen tuhonnut aseitaan IICD:n valvonnassa. Eräiden tietojen mukaan järjestöllä on hallussaan laajempi asevarasto kuin millään muulla maailman puolisotilaallisista järjestöistä.

Sinn Fein sanoutui irti voimankäytöstä

Lausunnossaan IRA ei tarkkaan ottaen luvannut luopua aseellisesta taistelusta. Se kuitenkin toivotti tervetulleeksi poliittisen siipensä Sinn Feinin lausunnon, jossa vaadittiin aseita pois Pohjois-Irlannin politiikasta.

Sinn Feinin johtaja Gerry Adams sanoi tiistaina, että hänen puolueensa sanoutuu irti kaikenlaisesta voimankäytöstä Pohjois-Irlannissa. -Sinn Fein vastustaa kaikenlaista voimankäyttöä politiikan välineenä, Adams sanoi sen jälkeen kun Britannia oli ilmoittanut aluevaalien järjestämisestä Pohjois-Irlannissa.

Adams vakuutti, että Sinn Fein on sitoutunut käyttämään ainoastaan demokraattisia ja rauhanomaisia keinoja erimielisyyksien ratkomisessa.

Aluevaalit marraskuussa

Pohjois-Irlannissa järjestetään marraskuussa itsehallintoparlamentin vaalit, joita on lykätty kertaalleen. Tänään Britannian hallitus vahvisti, että vaalit järjestetään 26. marraskuuta.

Vaalit piti järjestää jo toukokuussa, mutta silloin Britannian hallitus peruutti hankkeen. Se ei pitänyt Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n lupausta pidättäytyä väkivallasta riittävänä takeena rauhan palautumisesta maakuntaan.

Pohjois-Irlannin katolilais- ja protestanttijohtajat pääsivät viime yönä sopuun aluevaalien järjestämisestä. -Kyllä, olemme päässeet sopuun Pohjois-Irlannin itsehallintoinstituutioiden palauttamisesta toimintaan, protestanttisten unionistien johtajia lähellä oleva lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle.

IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin puolesta puhunut lähde vahvisti myös sovun. Lähde ilmoitti, että Britannian pääministerin Tony Blairin ja Irlannin pääministerin Bertie Ahernin on määrä tavata huomenna Belfastin lähellä. Ministerit ilmoittanevat aluevaalien järjestämisestä ensi kuun lopulla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.