Podcastin kiivas transkeskustelu tyrmistytti Sillä silmällä -tähden – murtui kyyneliin: "Olen niin väsynyt"

Paulus Arajuuri kertoo, miksi Pride on tärkeä tapahtuma –"Niin kauan kuin tämä ei ole sama kaikille" 1:37
Paulus Arajuuri kertoo videolla, miksi Pride on tärkeä tapahtuma: "Niin kauan kuin tämä ei ole sama kaikille"

Jonathan Van Ness ajautui kivaaseen keskusteluun transihmisten oikeuksista Armchair Expert -podcastissa Dax Shepardin kanssa.

Yhdysvaltojen Sillä silmällä -ohjelmasta tunnettu Jonathan Van Ness murtui kyyneliin Dax Shepardin Armchair Expert  -podcastin viimeisimmässä jaksossa, jossa kaksikko päätyi voimakkaita tunteita herättäneeseen keskusteluun transihmisten ja translasten oikeuksista. Shepard juontaa podcastia yhdessä Monica Padmanin kanssa. 

Jaksossa Van Nessin oli kertomansa mukaan tarkoitus puhua muun muassa omasta podcastistaan sekä Getting Curious -sarjastaan, mutta suuri osa Van Nessin ja Shepardin keskustelusta keskittyi lopulta transihmisten oikeuksiin. 

Kaksikon välinen keskustelu ajautui debaattiin, kun Van Ness totesi, että jotkin konservatiiviset ideologiat juontavat juurensa tiedon sekä koulutuksen puutteeseen. Shepard kertoi olevansa eri mieltä ja totesi joidenkin ihmisten olevan "vain eri mieltä asioista".

Van Ness puolestaan argumentoi väärän tiedon sekä disinformaation vaikuttavan erittäin vahvasti esimerkiksi siihen, kuinka monet ajattelevat muun muassa sukupuolen korjaavista hoidoista tai aborteista.  

Kampaajana sekä mediapersoonana tunnettu Van Ness on itse ei-binäärinen, joka tarkoittaa sitä, ettei hänen sukupuoli-identiteettinsä sovi kaksinapaiseen nainen-mies-jakoon. Hän nostaa muun muassa omilla sosiaalisen median tileillään hyvin aktiivisesti esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyviä aiheita. 

Podcastin keskustelu johti lopulta käsittelemään viimeaikaisia yhdysvaltalaismedioissa julkaistuja artikkeleita, joissa käsiteltiin alle kouluikäisten sekä teini-ikäisten sukupuolen korjaavaa hoitoa sekä siitä, voidaanko asian kyseenalaistaminen tulkita transvastaisuudeksi.  

Shepard mietti podcast-jaksossa, voiko lapsi tai nuori olla varma siitä, haluaako korjata sukupuolensa, ja mahdollisesti muuttaa mieltään myöhemmin. Hän myös pohti sitä, kuinka se, että "edes kyseenalaistaa sen, tekee sinusta vihollisen". 

– Tuntuu kuin puhuisin isälleni. Sanon vain, että se, mitä tiedämme väärästä tiedosta sekä disinformaatiosta on se, että kun reagoit johonkin asiaan liian voimakkaasti, voi olla hyvin mahdollista, että altistut juuri niille. Ja suuri osa transvastaisesta retoriikasta on väärää tietoa sekä disinformaatiota, Van Ness kommentoi Shepardin pohdintoja. 

Van Ness totesi keskustelun aikana myös, ettei itse kuitenkaan kutsu Shepardia transfoobikoksi. 

– Voi olla rasistisia uskomuksia ilman, että on rasisti, kuten voi olla transfobisia uskomuksia ilman niiden ymmärtämistä. Se ei tarkoita, että olet huono ihminen. 

Esimerkkinä väärästä tiedosta ja disinformaatiosta transihmisiin liittyen Van Ness nosti esille transurheilijat. Shepard puolestaan pohti, voiko transurheilijoiden osallistuminen olla "epäreilua naisurheilijoille".

– Toivonko, että transnaisurheilijalla olisi pääsy (kisoihin) ja että hän voisi urheilla ja seurata unelmaansa? Toivon niin. Mutta korostanko hänen oikeuksiaan naisten edelle, Shepard pohti.

Van Ness puolestaan totesi sen olevan jatkuva pettymyksen aihe, kun väitetään, että transurheilijoiden pääsyn evääminen urheilukisoihin olisi naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämistä.  Keskustelussa Van Ness nosti myös esille muun muassa sen, että naisurheilu on yhä tänäkin päivänä paljon vähemmän arvostettua sekä huonommin palkattua, kuin miesten urheilu. 

Keskustelu sai Van Nessin lopulta kyyneliin. Hän kertoi tunteikkaana olevansa peloissaan "kaikesta siitä katkeruudesta" jota transihmiset joutuvat kohtaamaan päivittäisessä elämässään.

– Voisin vain itkeä, koska olen niin väsynyt taistelemaan pienten lasten puolesta, koska he haluavat vain olla mukana. 

– Toivon, että ihmiset olisivat yhtä intohimoisia pienten lasten mahdollisuuksista tuntea itsensä mukaan otetuiksi ja kasvaa aikuisiksi, kuin he ovat naisten urheilun fiktiivisestä reiluudesta. Minun on sanottava, että olen hyvin väsynyt. 

Shepard puolestaan totesi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut aloittaa väittelyä Van Nessin kanssa ja kertoi ihailevansa Van Nessia ja tämän aktivismia. Shepard myös pahoitteli podcastin aikana tilanteen etenemistä Van Nessille, kunnes lopulta puheenaihetta vaihdettiin. 

Podcastin jakso julkaistiin maanantaina 25. syyskuuta. Keskiviikkona 27. syyskuuta Van Ness julkaisi omalla Instagram-tilillään videon, jossa hän käsittelee vielä transurheilijoita sekä naisurheilua.  

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lähteet: People, Variety

Lue myös:

    Uusimmat