Mainos

Plus miinus nolla: Kelalta huijataan miljoonia, mutta rahaa jää myös hakematta

Suomessa on jonkin verran Kansaneläkelaitoksen rahalliseen tukeen oikeutettuja, jotka eivät jostain syystä halua, kykene tai osaa tukea hakea.

Kelan tutkija Pertti Honkanen arvioi, että muutamalta kymmeneltätuhannelta kotitaloudelta jää vuosittain Kelan tukia saamatta.

Honkanen on arvioissaan kuitenkin varovainen, sillä niin sanottua Kelan tukien alikäyttöä ei ole tutkittu laajasti. Hänellä on aiheeseen kuitenkin tuntumaa. Rahallisesti Honkanen arvioi, että ihmisiltä jää Kelan tukia uupumaan enintään kymmenen miljoonan euron edestä vuodessa.

– Jos ajatellaan kuitenkin Kelan koko rahavirtoja, jotka liikkuvat useissa miljardeissa euroissa, on kyse niihin nähden pienistä summista, Honkanen punnitsee.

Tämän päivän Aamulehti kertoo, että Kelalta huijataan vuosittain yli neljän miljoonan euron tuet. Lehden mukaan kyse on vuosia jatkuneesta, useiden tukien väärinkäytöstä. Poliisi puolestaan tutkii noin 1700 väärinkäyttöepäilyä vuodessa.

Mitä tukia jää tiskin taakse?

Mitkä tuet suomalaisilta sitten jäävät vuosittain saamatta? Tarkkaa tietoa asiasta ei ole, mutta Honkanen tietää antaa suuntaviivoja. Hänen mukaansa toimeentulotuki ja erilaiset asumistuet saattavat olla sellaisia. Varsinkin työikäisille tarkoitettu yleinen asumistuki voi monelta jäädä hakematta.

– Toimeentulotuessa laskelmat viittaavat selvästi siihen, että sitä ei haeta, vaikka sen voisi saada. Sitä ei ehkä haeta häpeän vuoksi, Honkanen epäilee.

– Yleinen asumistuki taas on sen verran monimutkainen järjestelmä, että sitä kansalaisen saattaa olla vaikea hahmottaa ja näin ollen koko tuki saattaa jäädä tiskin taakse.

Eläkkeensaajien hoitotuessa ja vammaistuessa saattaa Honkasen mielestä olla "alikäyttöä" sen tähden, että tuen anominen on työlästä.

– Siinä pitää olla erilaisia lääkärintodistuksia, jotka joku saattaa kokea monimutkaiseksi.

Honkasen mielestä ihmiset eivät hae tukea neljästä eri syystä: Ei tiedetä, että tukea voi hakea tai tuen tiedetään olevan summana pieni tai tuen hakeminen tuntuu liian työläältä tai yksinkertaisesti hävetään koko tuen hakemista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.