Mainos

Pizzagate-kohu puhuttaa ravintoloissa – ”Hyvä, että asia tuli julki”

MTV Uutisten haastattelemat pizza-alan toimijat pitävät poliisin niin sanottua Pizzagate-tiedotetta hyvänä muistutuksena. Hinnoista puhuessa on kuitenkin huomattava, että pizzoissakin on eroja. 

Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen muistuttaa, että harmaa talous on ravintola-alalla ongelma.

– Harmaa talous on ravintola-alalla ongelma. Matkailu- ja ravintolapalvelualan työmarkkinajärjestö MaRa:n mukaan alalla jää saamatta verotuloja 300–400 miljoonaa euroa vuodessa, hän kommentoi.

”Kilpailun oltava kovaa, mutta rehellistä”

Tervanen on poliisin kanssa samaa mieltä, että ainakin heidän näkökulmastaan poliisin arvio pizzan minimikuluista on oikea. Pizzojen hinnat eivät hänestä kuitenkaan ole tärkein näkökulma harmaaseen talouteen, toisin kuin esimerkiksi kuitin merkitys.

Hän muistuttaa, että heilläkin on ajoittain kampanjoita, joissa hinnat ovat alhaalla. Kampanjan aikana myydään kuitenkin muitakin tuotteita, sillä lasketulla hinnalla ei yrittäjä eläisi.

Tervasta harmittaa, että verojen välttelijät saavat oikeudetonta hintaetua muihin nähden.

– Kilpailun pitää olla kovaa, mutta rehellistä, hän tiivistää.

”Ei tuolla hinnalla pizzoja rehellisesti tehdä”

– Hyvä, että asia tuli julki, nämä ongelmat ovat ovat olleet tiedossa pitkään, kommentoi poliisin tiedotetta pizzeriayrittäjä Dani Perez Turussa sijaitsevasta Pizzeria Perezistä.

Alalla 25 vuotta ollut yrittäjä on vuosia ihmetellyt, kuinka hintoja poljetaan yhä alemmas. Hänen mukaansa kilpailu vääristyy, koska hinta on monille tärkein kilpailutekijä.

– Kyllä minä tiedän, ettei tuolla hinnalla pizzoja rehellisesti tehdä. En väitä, että kaikki ovat epärehellisiä, mutta moni on, hän toteaa.

Perez toivookin, että kuluttajat esimerkiksi kuittia vaatimalla lähtisivät kitkemään harmaata taloutta alalta.

– Kun annetaan kuitti, se on lyöty kassaan ja verottaja saanut osuutensa. Se ei pitemmän päälle palvele ketään, jos veroja ei makseta ja kilpailua vääristetään, hän tiivistää.

"Pizzoissa on eroja"

Pizzeria Pasila Expressistä kommentoidaan, että moni unohtaa, että pizzapaikoissa on eroa.

Halvemmissa pizzoissa on esimerkiksi usein myös vähemmän täytteitä. Jotkut pizzeriat taas panostavat esimerkiksi raaka-aineiden kotimaisuuteen tai pizzojen kokoon.

– Kun jossain myydään kalliimpaa pizzaa, voi hintaan kuulua salaatti ja juoma. Meillä on halvempaa, koska saat pelkän pizzan, pizzeriasta kerrotaan.

Juomien myynti onkin ravintola-alalla merkittävä tulonlähde.

– Kyllä meillä verot ja muut asiat on hoidettu. Viranomaiset ovat tarkistaneet toiminnan pari kuukautta sitten, eikä ollut mitään ongelmaa, pizzeriasta korostetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.