HU: "Helsingin halvimman pizzan" hinta huolettaa asiantuntijaa: "Jotain hyvin kummallista siinä on"

Miltä maistuu Helsingin halvin pizza?

Helsingin halvimmaksi epäilty pizza on herättänyt keskustelua myös ravintola-alan järjestö MaRassa, kertoo Helsingin Uutiset. Lehti kävi testaamassa kontulalaispizzerian 3,99 euron pizzan.

MTV testasi Helsingin halvimman pizzan vuonna 2015. Miltä maistui tuolloin haagalaispizzerian 3,9 euron lätty?

Kuinka 3,99 euron hintaisella pizzalla voi maksaa palkan, vuokran ja verot, kysytään Helsingin Uutisten lauantaina julkaistussa artikkelissa. Lehti kävi elokuussa testaamassa Helsingin halvimmaksi tituleeratun pizzan Kontulan ostarilla, Iskan Food -ravintolassa. Ravintolan mainoskyltin mukaan 3,99 euron pizzatarjoukseen kuuluu myös juoma. Pizzan kolme täytettä saa valita itse. Naapuriravintolasta pizzan saisi myös samaan hintaan, mutta ilman juomaa. 

Pizzasta jää yrittäjän mukaan euron verran käteen

Kuvassa: Iskan Food on mainostanut 3,99 euron pizzoja keväästä lähtien.

Helsingin Uutiset kävi testaamassa pizzan ja totesi sen pärjäävän moitteitta omassa peruskebab-pizzeria-kategoriassaan.Lehden mukaan pizzaostoksestaan sai kuitin ja ravintolaa pyörittävän, pari vuotta sitten perustetun yrityksen taloustiedoista ei nopealla vilkaisulla löydy huomautettavaa.

Pizzan epäilyttävän edullinen hinta herättää kuitenkin kysymyksiä. Ravintolan yrittäjä Karwan Farajkertoo Helsingin Uutisille, että raaka-aineiden ja verojen jälkeen pizzasta jää käteen euron verran rahaa. Valmistuskuluihin menee siis kolmisen euroa. Farajin mukaan pizzerian tavoitteena on tarjota Kontulassa halpaa ja hyvää ruokaa, eikä enempää tuottoa tarvita. Neljän euron pizzoja menee kaupaksi yrittäjän mukaan päivässä noin 150 kappaletta.

–  Myymme myös kalliimpia annoksia. Esimerkiksi kebab ranskalaisilla maksaa seitsemän euroa. Kello 22 jälkeen pizza maksaa 8 euroa, Faraj kertoo Helsingin Uutisille.

"Jotain hyvin kummallista siinä on"

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara ry:n varatoimitusjohtajaa Veli-Matti Aittoniemi kuitenkin ihmettelee Helsingin Uutisille, miten pizzan myyminen 3,99 euron hinnalla on mahdollista.

– Jotain hyvin kummallista siinä on.

Aittoniemen laskelmien mukaan pizzan tuottamasta eurosta ei lopulta verojen jälkeen jää yrittäjälle kuin noin 0,6 euroa.

MaRa tiedotti vuoden 2015  ravintola-alan harmaan talouden kampanjan yhteydessä, että selkein merkki hämärästä toiminnasta on kuitin puuttuminen. Kuluttajalle helpoin tapa ehkäistä harmaata taloutta onkin vaatia ostoksistaan kuitti, jotta ostoksista jäisi merkki kassavirtaan.

Vuonna 2015 Suomen poliisi käynnisti yhteistyössä MaRa:n kanssa harmaan talouden kampanjan, jossa pyydettiin kansalaisia ilmiantamaan alle kuuden euron pizzoja myyviä ravintoloita. Tuolloin MaRa laski, että pizzan tekeminen kaikkine kuluineen maksaa vähintään kuusi euroa.

– Esimerkiksi pizzaa ei voi koko ajan myydä alle kuuden euron. Hinnasta ei jää mitään yritystoiminnasta aiheutuvien kulujen kuten verojen, lainakorkojen ja lyhennysten maksamiseen, Suomen poliisin Facebook-päivityksessä todettiin vuonna 2015.

Siksi 3,99 euron pizza kuulostaa Aittoniemen mukaan mahdottomalta. Hinta vaatisi, että jotain kuluja, kuten vuokraa, veroja tai palkkaa ei makseta. Pelkästään raaka-aineet maksavat hänen mukaansa pizzasta kolmanneksen ja eurolla kolmen täytteen pizzan raaka-aineita ei mitenkään saa.

On toki mahdollista, että epäilyttävän edulliset tuotteet ovat niin sanottuja sisäänheittotuotteita, joilla ei ole tarkoituskaan tehdä tiliä. Aittoniemi nostaa esimerkiksi hampurilaisketjujen euron hampurilaiset. Pitkään ja koko ajan voimassa oleva halpa hinta on kuitenkin hänen mukaansa yhtälö, jossa jokin pettää.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla testattiin Helsingin halvin pizza vuonna 2015. Titteli meni tuolloin Helsingin Haagaan, ravintola Idaan, jossa pizza maksoi vaivaiset 3,90 euroa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja