Pitkän linjan valioliigatähti ajautui kokaiinihelvettiin – "Ajattelin, että en pysty tekemään asioita ilman sitä"

Valioliigassa muun muassa Liverpoolia, Tottenhamia ja Fulhamia edustanut Danny Murphy kertoo kärsineensä kokaiiniriippuvuudesta peliuransa päättymisen jälkeen. 47-vuotias Murphy puhuu asiasta avoimesti Ben Heathin podcastissa.

Murphy tunnustaa pudonneensa pitkän uransa jälkeen eräänlaiseen kuiluun, kun äärimmäisen vaativan ammatin lainalaisuudet ja peleistä saadut tunnekuohut loistivat yhtäkkiä poissaolollaan.

Keväällä 2013 uransa päättänyt Murphy haki poikkeuksellisia tuntemuksia muunlaisista stimulanteista.

– Minulla oli vaihe, jossa käytin kokaiinia ja poltin hieman pilveä. Ilman juomista pystyin kuitenkin elämään. En ollut alkoholisti. Saatoin istua kotona ja olla juomatta, vaikka sitä olisi ollut, Muprhy kuvailee.

Heath kysyy Murphyltä suoraan, oliko hän koukussa kokaiiniin.

– Hetken aikaa olin (koukussa), koska se meni siihen pisteeseen, että ajattelin, etten pysty tekemään asioita ilman sitä. Mikä oli hölynpölyä. Totta kai pystyin.

Murphy päätyi käyttämään kokaiinia yhä säännöllisemmin, kunnes huomasi mieltymyksensä riistäytyneen täysin hallinnasta. Murphy kuvailee uran loppumisen jälkeisen vuoden olleen "tuskan täyttämä", kunnes hän päätyi menemään hoitoon vuonna 2017.

– Se meni niin kuin minkä tahansa huumeen tai addiktion kanssa. Ensin sen käyttö pysyi hallinnassa, kerran viikossa tai kaksi kertaa viikossa. Sitten antoi itselleen ylimääräisen kolmannen päivän ja se lähti vyörymään siitä.

Murphy kertoo saaneensa apua riippuvuuteensa sekä vertaistukiryhmässä että terapiassa.

– Kun sain apua, menin sellaisten ihmisten luokse, jotka olivat käyneet sen jo läpi, Murphy kuvailee.

Murphy puhuu laajemminkin tyhjyydestä, johon moni entinen ammattilaispelaaja päätyy uran loppumisen jälkeen. Hänen mukaansa se on jalkapallopiireissä äärimmäisen yleistä.

– Ei ole normaalia jatkaa saumattomasti työelämään sellaisen pitkän uran jälkeen, joka minulla oli. Tiedän, että jotkut ovat pystyneet siihen, mutta se ei ole mielestäni normaalia.

– Tiedän, että moni pelaaja on kärsinyt siitä uransa jälkeen.

Murphyn mittava ura ammattilaiskentillä alkoi Crewe Alexandrassa vuonna 1993. Vuodet 1997–2004 hän edusti Liverpoolia ennen kuin siirtyi Charltoniin. Uransa viimeisen kauden 2012–2013 hän pelasi Blackburnissa.

Keskikentällä pelannut Murphy paljastaa uransa suurimmaksi virheekseen sen, että päätti lähteä Liverpoolista silloin, kun Rafael Benítez ilmoitti hänen peliaikansa vähentyvän dramaattisesti.

– Minun olisi pitänyt jäädä vaikka väkisin. Se on minun seurani, Murphy totesi.

Lue myös:

    Uusimmat