Pitkäaikaistyöttömät palkattomaan työhön

Aktiivista sosiaalipolitiikkaa hahmotellut työryhmä ohjaisi vaikeasti työllistettävät pitkäaikaistyöttömät puoleksi vuodeksi palkattomaan, kuntouttavaan työhön. Kuntouttavaa työtä tehtäisi 1-5 päivää viikossa ja siitä maksettaisiin työttömyysturvan lisäksi kannustinlisää 30 markkaa päivältä.

Ehdotuksensa sosiaali- ja terveysministeri Maija Perholle jättänyt työryhmä ehdottaa myös kahta kolmivuotista kuntoutuskokeilua, joista toinen tarjoaisi varhaiskuntoutusta syrjäytymässä oleville 15-17-vuotiaille nuorille. Toisessa kokeilussa tarjottaisiin ammatillista kuntoutusta yli 45-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille, joiden työkyky on selvästi alentunut.

Kuntouttavaan työllistämiseen esitetään 455 miljoonaa markkaa vuodessa ja kokeiluihin 40 miljoonaa markkaa. Työryhmä esittää myös sosiaalitoimistojen ja työvoimahallinnon henkilökunnan vahvistamista. Kunta-alan ammattiliitot sekä SAK ja STTK ovat jo ennalta tyrmänneet työryhmän ehdotukset palkattomasta työstä, josta kieltäytyminen johtaisi toimeentulotuen alentamiseen tai työmarkkinatuen menettämiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat